Krupicový dort
Emilie Klapitová sice bydlí v Trenčíně, ale díky šikovnému manželovi a jeho zesilovači nás může už roky poslouchat i na Slovensku. Podělila se s námi o opravdový poklad: recept z korespondence s její sestřenicí. Ta žije v Kanadě, kam v roce 1968 emigrovala z Prahy a recept paní Emilii poslala jako vzpomínku na svou maminku. Tento krupicový dort pekla za války, protože byl levný, chutný a jednoduchý.
Budete potřebovat:
3 žloutky
3 bílky
3 lžíce cukru
cca 12 lžic krupice
750 ml mléka
vanilka
cukr
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Žloutky umícháme se třemi lžícemi cukru.
2. Z bílků ušleháme sníh a přidáme ke žloutkům.
3. Pak promícháme s krupicí (dáme tolik krupice, kolik lžic sněhu máme).
4. Směs nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na dort a pečeme dozlatova.
5. Mezitím si svaříme mléko s cukrem a vanilkou.
6. Korpus dáme do ohnivzdorné misky a hned ho pomalu zalíváme horkým mlékem.
7. Dort mléko nasaje a asi za hodinu ho můžeme krájet.
8. Jíst se dát teplý i studený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.