Recepty Apetýtu1. listopadu  2017 v 11:00  

Marinované zelí bez zavařování

Marinované zelí bez zavařování. - Foto: Ludmila Muszelová

Marinované zelí bez zavařování.Foto: Ludmila Muszelová

Recept od Ludmily Muszelové ze Znojma, který je tak oblíbený, že si ho od ní žádá víc a víc lidí a koluje tak dokonce i v Německu, nebo na Slovensku. A v čem je tak zvláštní? Kromě toho, že výborně chutná, je velice jednoduché. Rozpis vystačí na 24 sklenic o objemu 0,7 litru.

Budete potřebovat: 

15kg zelí
10 velkých cibulí
4,5l vody
1,5l octu
300 g soli
3 lžíce hořčičného semene
2 lžíce kmínu
75 sacharinů
2 kávové lžičky pyrosulfidu (neboli disiřičitanu draselného. Ten koupíte v drogerii nebo ve vinařských potřebách – používá se totiž nejen při konzervaci zeleniny, ale i k síření vína) 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

1. Připravíme si nálev – do vody s octem přimícháme sůl, hořčičné semeno, kmín, sacharin a pyrosulfid.  

2. Poté nakrouháme zelí a nakrájíme cibuli.  

3. Zeleninu dáme do velké nádoby, zalijeme nálevem a necháme 24 hodin ležet.  

4. Průběžně několikrát promícháme, aby se veškeré zelí s cibulí namočilo do nálevu.  

5. Poté rozdělíme do sklenic, zalejeme nálevem a uskladníme ve sklepě.  

6. Nezavařujeme. V zimě je toto zelí vhodné jako doplněk k masu a knedlíkům, ale výborné je i samotné. 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:04  |  Délka pořadu: 90 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 17. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Plněné koblihy

    Netradiční recept na koblihy, které jsou výborné, nejsou mastné a velmi netradičně jsou plněné mákem. Recept poslala posluchačka ze Svatoslavi.

     
  • 16. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Slané tyčinky

    Pokud si chcete vyzkoušet opravdu poctivý recept a nekupovat listové těsto v obchodě, určitě vyzkoušejte recept od Marie Kittlové z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Tento postup je totiž opravdu klasický.

     
  • 15. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Vločkové sušenky

    Věra Martínková z Horní Cerekve dostala tento rychlý a jednoduchý recept od své sestry a oblíbila si ho. Sušenky totiž nejsou jen snadné na výrobu, ale také skvěle chutnají.

     
Jihomoravský kraj
  Od 19.11.2017 12:10 do 14:15; v ulici Poříčí v obci Brno; nehoda; 2 havarovaná vozidla; neprůjezdný jízdní pruh; 2x OA, bez zranění.
  D1 nájezd EXIT 196, práce údržby, jízdní pruh uzavřen, Od 19.11.2017 07:30 Do 19.11.2017 16:00, , dosypávání krajnic a SDP, zdroj: ŘSD
  ulice Šámalova, Brno-Židenice, Brno, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 20.11.2017 10:00 Do 30.11.2017 23:59, uazvírka ulice Šámalova (spojnice mezi ul. Lazaretní a Zábrdovická) v úseku od pozemku ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace