Meteník
Znáte meteník? Tento jednoduchý koláč z kysaného zelí určitě přijde k chuti jako slané občerstvení, ale i jako příloha k omáčce nebo polévce. Recept doporučuje Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
těsto:
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g polohrubé mouky
200-300 g kysaného zelí
1 vejce
200 g uzeného bůčku
kmín
sůl
250 ml mléka
1/2 kostky droždí
na potření:
4 stroužky česneku
sůl
5 lžic oleje
1 lžíce vody
Postup:
1. Do vlažného mléka přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
2. Smícháme obě mouky, osolíme a přidáme vejce a kvásek Vypracujeme řidší těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout.
3. Vmícháme kysané zelí a těsto navrstvíme do tukem vymazané formy, nebo pekáčku.
4. Posypeme na kostičky nakrájeným bůčkem a dáme péct.
5. Pečeme asi 30-40 minut při 210 stupních.
6. Po vytažení potřeme směsí z oleje, soli, vody a prolisovaného česneku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.