Meteník

Znáte meteník? Tento jednoduchý koláč z kysaného zelí určitě přijde k chuti jako slané občerstvení, ale i jako příloha k omáčce nebo polévce. Recept doporučuje Zuzka Plíšková.

Budete potřebovat:

těsto:
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g polohrubé mouky
200-300 g kysaného zelí
1 vejce
200 g uzeného bůčku
kmín
sůl
250 ml mléka
1/2 kostky droždí

na potření:
4 stroužky česneku
sůl
5 lžic oleje
1 lžíce vody

Postup:

1. Do vlažného mléka přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

2. Smícháme obě mouky, osolíme a přidáme vejce a kvásek Vypracujeme řidší těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout.

3. Vmícháme kysané zelí a těsto navrstvíme do tukem vymazané formy, nebo pekáčku.

4. Posypeme na kostičky nakrájeným bůčkem a dáme péct.

5. Pečeme asi 30-40 minut při 210 stupních.

6. Po vytažení potřeme směsí z oleje, soli, vody a prolisovaného česneku.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.