Mrkvánky a dvě varianty od posluchaček

Recept z Apetýtu s Blankou Kovandovou ze čtvrtka 1. března.

Suroviny:
500 g hrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g tuku (třeba Zlatá Hana, Hera nebo máslo), 250 g jemně strouhané mrkve, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka soli, vanilkový cukr

Postup:
Zpracujeme těsto, vyválíme na placku, vykrajujeme kolečka, která plníme třeba dobrými hustými povidly nebo marmeládou, překlopíme na půlkolečka a pečeme tak na 160 stupňů Celsia dokud nezrůžoví. Horké obalujeme ve vanilkovém cukru.
Dobrá je i varianta s klasickou tvarohovou nebo makovou náplní. Mrkvánky mohou mít i podobu psaníček – to z těsta nakrájíme čtverečky a spojíme rohy do podoby psaníčka.

Varianta paní Marie:
280 g jemně strouhané mrkve, 280 g tuku typu Hera, 450 g mouky (půl a na půl hladká a polohrubá)
Z vypracovaného těsta vyválíme placku 5 mm tlustou, vykrajujeme čtverce 7x7 cm, plníme povidly, případně potíráme rozšlehaným vejcem, pečeme asi 15 minut na 160 stupňů Celsia a poté obalujeme ve vanilkovém cukru.

Varianta paní Lídy:
200 g mrkve, 300 g polohrubé mouky, 200 g másla, špetka soli a půl kypřícího prášku. Další postup je stejný jako u receptu paní Lídy.
Posluchačka ze Ždánic pak ještě dodala, že místo másla nebo Hery používá do Mrkvánků stoprocentní tuk.

autor: Blanka Kovandová