Pečený chřest a dvě omáčky

Jedna zelenina a tři různé chutě: samotný pečený chřest a přelitý některou ze dvou omáček, které doporučuje Zuzana Plíšková. Určitě je vyzkoušejte.

Budete potřebovat:

1 svazek zeleného chřestu
olej
sůl

studená omáčka:
2 natvrdo uvařená vejce
2 lžíce majonézy
2 lžíce vody
2 lžíce parmezánu
1 lžíce citrónové šťávy
1 stroužek česneku

koprový bešamel:
125 ml mléka
2 lžíce kopru
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl, pepř

Postup:

1. Chřest dáme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme oleje a posolíme.

2. Pečeme v troubě asi 15 minut při 210 stupních.

3. Mezitím připravíme omáčky: na studenou nasekáme uvařená vejce a ostatní ingredience smícháme.

4. Část chřestu poté podáváme přelitou trochou omáčky a posypaný nasekanými vejci.

5. Koprovou omáčku připravíme tak, že nejprve v rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme mouku a umícháme světlou jíšku.

6. Zalijeme za stálého míchání mlékem a zahříváme dokud omáčka nezhoustne.

7. Odstavíme z plotny, dochutíme citrónovou šťávou, koprem, solí a pepřem a přelijeme druhou část chřestu.

autor: Zuzana Plíšková