Perníkový závin s povidly

Recept od posluchačky Světlany nabídla ve čtvrtečním Apetýtu moderátorka Blanka Kovandová.

Ingredience:
30 dkg hladké mouky, 20 dkg mletého cukru, 10 dkg tuku /másla/, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce mléka, 2 polévkové lžíce rumu, 1 vejce, 1 prášek do perníku + náplň: povidla, ořechy, vejce na potření

Postup:
Z výše uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, které rozdělíme na tři díly a rozválíme. Každý díl středem potřeme povidly a poklademe krájenými ořechy a z obou stran volné těsto přeložíme. Na plechu potřeme závin vejcem a spoj těsta můžeme ozdobit půlkami ořechů.

Pečeme přibližně 10 minut na 170°C, potom teplotu snížíme a pečeme ještě asi 20 minut.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.