Popařenky od Boženy Filákové

Starý recept od naší posluchačky ze Slavičína, který se dělal na Valašsku jako součást štědrovečerní večeře.

Suroviny:
400 g polohrubé mouky
2 žloutky
150 g rozpuštěného másla
80 g cukru
40 g droždí (1 kostka)
200 ml mléka
špetka soli
2 lžíce rumu
citronová kůra

Postup:
1. Smícháme dohromady trochu mléka, cukr, kostku droždí a uděláme kvásek, který necháme vzejít.

2. Utřeme 2 žloutky, zbytek cukru a rozpuštěné máslo. Prosejeme do směsi polohrubou mouku, přidáme sůl, citronovou kůru a vše dobře vymísíme.

3. Připravené těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Po hodině znovu přemísíme a přidáme lžíci rozpuštěného sádla. Poté necháme opět chvilku kynout.

4. Polévkovou lžíci vyhazujeme na pomoučený vál bochánky. Jemně je roztáhneme a na každý dáme malou lžíci povidel. Zabalíme a spojem dáváme dolů na plech.

5. Bochánky na plechu namastíme olejem a pečeme přibližně 20 minut na 200 stupňů. Ná závěr je ještě pomastíme olejem a necháme vystydnout.

6. Připravíme mletý mák s cukrem. Do hrnečku pak dáme svařit 500 ml mléka a 150 g másla.

7. Vychladlé buchánky rozpůlíme a dáme do mísy. Ty pak přelejeme svařeným mlékem s máslem a posypeme směsí máku a cukru.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.