Popařenky od Boženy Filákové
Starý recept od naší posluchačky ze Slavičína, který se dělal na Valašsku jako součást štědrovečerní večeře.
Suroviny:
400 g polohrubé mouky
2 žloutky
150 g rozpuštěného másla
80 g cukru
40 g droždí (1 kostka)
200 ml mléka
špetka soli
2 lžíce rumu
citronová kůra
Postup:
1. Smícháme dohromady trochu mléka, cukr, kostku droždí a uděláme kvásek, který necháme vzejít.
2. Utřeme 2 žloutky, zbytek cukru a rozpuštěné máslo. Prosejeme do směsi polohrubou mouku, přidáme sůl, citronovou kůru a vše dobře vymísíme.
3. Připravené těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Po hodině znovu přemísíme a přidáme lžíci rozpuštěného sádla. Poté necháme opět chvilku kynout.
4. Polévkovou lžíci vyhazujeme na pomoučený vál bochánky. Jemně je roztáhneme a na každý dáme malou lžíci povidel. Zabalíme a spojem dáváme dolů na plech.
5. Bochánky na plechu namastíme olejem a pečeme přibližně 20 minut na 200 stupňů. Ná závěr je ještě pomastíme olejem a necháme vystydnout.
6. Připravíme mletý mák s cukrem. Do hrnečku pak dáme svařit 500 ml mléka a 150 g másla.
7. Vychladlé buchánky rozpůlíme a dáme do mísy. Ty pak přelejeme svařeným mlékem s máslem a posypeme směsí máku a cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.