Recepty Apetýtu15. června  2017 v 11:00  

Pórkový koláč

Pórkový koláč. Ilustrační foto - Foto: Stanislava Brádlová

Pórkový koláč. Ilustrační fotoFoto: Stanislava Brádlová

Další z receptů učitele odborného výcviku Libora Polčáka ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně.

Budete potřebovat: 

300 g hladké mouky
100 g tuku na pečení
3 vejce
3 lžíce studené vody
pórek
150 g moravského uzeného
150 ml zakysané smetany
50g tvrdého sýra
1 lžíce másla
sůl 

Celý týden vaříme s šikovnými žákyněmi, žáky a vyučujícími ze Střední školy gastronomie a obchodu ve Zlíně. V Apetýtu se s námi dělí o nápadité recepty na jídla, kterými si získali uznání porot na nejrůznějších soutěžích i pochvaly blízkých.

Postup: 

1. Z prosáté mouky, tuku, soli, vody a 1 vejce vypracujeme těsto.  

2. Necháme ho v chladu zhruba 30 minut odležet.  

3. Vyválíme, vložíme do koláčové formy a pečeme při 160 stupních asi 10 minut.  

4. Zatím si připravíme náplň: očištěný pórek nakrájíme na kolečka a opečeme na másle.  

5. Smetanu, zbylá vejce a strouhaný sýr smícháme s trochou soli. 

6. Zapečený korpus posypeme nakrájeným moravským uzeným a pórkem a zalijeme smetanovou směsí.  

7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 40 minut.  

8. Těsně před dopečením můžeme ještě posypat strouhaným sýrem. 

Vaříme s rozhlasem

Autor:  Střední škola gastronomie a obchodu ve Zlíně
Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 17. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Lejanec

    Tento recept většinou najdete v kuchařkách pod názvem ovocný táč, nebo jednoduše koláč s drobenkou. Zásadní rozdíl je ale v tom, že těsto, ač je kynuté, se nerozvaluje na plech, ale musí být řídké. Receptů na podobné...

     
  • 16. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Krajance

    Tyto slané buchty jsou jednoduché a poměrně laciné. Dříve se hodně pekly hlavně proto, že jsou vydatné a dlouho vydrží. Hodilo se to, když bylo třeba trávit celé dny na poli a v pravý čas mít po ruce něco k snědku....

     
  • 13. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Jáhelník

    Na tuhle tradiční pochoutku vám stačí jen pár ingrediencí a hlavně žádná mouka. Pokud se tedy musíte nebo chcete vyhýbat pšeničné mouce, je jáhelník dezert právě pro vás. Milovali ho už naši předkové, přílohou ale i...

     
Jihomoravský kraj
  Od 18.10.2017 07:50 do 09:55; D1 - 199.1-200.5km na trase Říkovice - Praha; směr Brno; porouchané vozidlo, očekávejte zdržení; pro poruchu odstavené OA.
  Od 18.10.2017 07:30 do 11:35; v ulici Hradecká v obci Brno; hromadná nehoda; 4 překážky, které mohou bránit provozu v celé šířce vozovky nebo její části; probíhají záchranné a vyprošťovací práce; 4x OA, ...
  D1, mezi km 202 a 201.8, ve směru Praha, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 18.10.2017 09:30 Do 18.10.2017 10:45, Pozor!, Údržba a opravy telematiky, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace