Svatební koláčky kynuté za studena
Magdalena Balabánová z Veverské Bítýšky se přivdala do pekařské rodiny, která má tradici už od 19. století. A i když by se zdálo, že pekaři sladké nemohou ani vidět, tak vzpomíná, že naopak kromě něčeho sladkého k snídani vždycky přes den chtěli i nějaký zákusek. A tak připravovala ještě třeba věnečky nebo trubičky. Tyto svatební koláčky jsou její specialitou a opravdu musí kynout za studena - jinak se těsto nepovede.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
300 g másla
250 ml smetany ke šlehání
4 žloutky
1 celé vejce
lžíce cukru
1 kostka kvasnic
tvarohová/maková/ořechová nádivka
rozpuštěné máslo, nebo sádlo
rum
cukr
Postup:
1. Nejprve zpracujeme mouku a máslo, aby nám vznikla hmota podobná drobence.
2. Smetanu smícháme se žloutky, vejce cukrem a rozdrobenými kvasnicemi a zalijeme mouku s máslem.
3. Vypracujeme těsto, které necháme zhruba hodinu odpočívat, ale v chladu.
4. Z těsta poté lžičkou vyhazujeme kousky, které plníme nádivkou dle libosti.
5. Klademe vedle sebe s rozestupy na plech a pečeme na 180 stupňů asi 10-12 minut.
6. Po upečení koláčky postupně namáčíme do sádla s rumem a cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.