Svatební koláčky kynuté za studena

Magdalena Balabánová z Veverské Bítýšky se přivdala do pekařské rodiny, která má tradici už od 19. století. A i když by se zdálo, že pekaři sladké nemohou ani vidět, tak vzpomíná, že naopak kromě něčeho sladkého k snídani vždycky přes den chtěli i nějaký zákusek. A tak připravovala ještě třeba věnečky nebo trubičky. Tyto svatební koláčky jsou její specialitou a opravdu musí kynout za studena - jinak se těsto nepovede.

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky
300 g másla
250 ml smetany ke šlehání
4 žloutky
1 celé vejce
lžíce cukru
1 kostka kvasnic

tvarohová/maková/ořechová nádivka

rozpuštěné máslo, nebo sádlo
rum
cukr

Postup:

1. Nejprve zpracujeme mouku a máslo, aby nám vznikla hmota podobná drobence.

2. Smetanu smícháme se žloutky, vejce cukrem a rozdrobenými kvasnicemi a zalijeme mouku s máslem.

3. Vypracujeme těsto, které necháme zhruba hodinu odpočívat, ale v chladu.

4. Z těsta poté lžičkou vyhazujeme kousky, které plníme nádivkou dle libosti.

5. Klademe vedle sebe s rozestupy na plech a pečeme na 180 stupňů asi 10-12 minut.

6. Po upečení koláčky postupně namáčíme do sádla s rumem a cukru.

autor: Zuzana Plíšková