Sýrové recepty

Dva sýrové recepty, které zazněly v Apetýtu s Blankou Kovandovou ve čtvrtek 23. února.

Sýrové nakládané kuličky

Suroviny:
125 g tvarohu, 125 g tvrdého sýra, 125 g Lučiny, grilovaní koření, cibule, česnek

Postup:
Sýr nastrouháme, suroviny spojíme a vytvoříme kuličky, obalíme v grilovacím koření (nebo kdo má rád, tak třeba v zelených nasekaných bylinkách). Nakládáme do sklenice – „sedmičky“ s šroubovacím uzávěrem - spolu s cibulí na kroužky a česnekem na plátky a zalijeme kvalitním olejem (dobrý je slunečnicový, ochucený trochou olivového). Pak už stačí dobrotu uložit minimálně na týden do lednice a čekat. Pokud to vydržíte, tak uleželé sýrové kuličky poté konzumovat s dobrým čerstvým pečivem a zeleninou.

Rychlý sýrový koláč

Suroviny:
300 g tvrdého sýra, balíček listového těsta, 3 vejce, 2 dcl mléka, 2 dcl smetany, 50 g hladké mouky

Postup:
Do nastrouhaného sýra přidáme vejce, mléko, smetanu a hrst mouky. Vše promícháme. Musí vzniknout řídká kaše.
Listové těsto rozválíme, vyložíme jím pekáč nebo remosku tak, aby z těsta vznikla miska, do které vlijeme sýrovou kaši. Okraje těsta ohneme dovnitř, aby hmota nevytékala. Pečeme zvolna do růžova. Koláč lze podle chuti vylepšovat: přidat do sýrové hmoty nivu, sekanou pažitku, uzené maso, žampiony apod.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.