Trhanec s mákem od Jitky Bílkové

Recept od naší posluchačky z Křenovic.

Budete potřebovat:
500 g polohrubé mouky
200 g uvařených a nastrouhaných brambor
80 g sádla
80 g cukru moučka
1 vejce
10 g soli
kvasnice – půl kostky
150 ml mléka

Začneme s přípravou:
1. Z mléka, kvasnic a cukru uděláme kvásek.

2. Přidáme vejce, sádlo, sůl a mouku.

3. Zaděláme těsto. Do něj zamícháme nastrouhané brambory a necháme vykynout.

4. Na vále rozválíme těsto a uděláme plát tenký přibližně 1 cm.

5. Plát potřeme máslem a posypeme krupicí.

6. Těsto přeložíme na třetiny jako na závin a rozkrojíme na 6 dílů. Poté je dáme jednotlivě na pečící papír.

7. Ještě před tím než dáme péct - necháme vykynout.

8. Po upečení rozkrojíme na 3 díly a dáme na talíř.

9. Na závěr polejeme rozpuštěným máslem a posypeme mákem s cukrem.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.