Trnková omáčka s uzeným masem od Evy Jurenové
Recept od naší posluchačky z Javorníka.
Suroviny:
50 g másla, 50 až 60 g hladké mouky, 400 až 500 g povidel, sůl, cukr krystal, citron, 500 g uzeného masa (krkovička nebo plecko), kořenová zelenina, česnek, cibule, nové koření, pepř.
Postup:
Z másla a mouky uděláme jíšku. Zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přidáme povidla.
Přivedeme k varu a povaříme do zhoustnutí. Osolíme, osladíme a přidáme citron.
Maso uvaříme se zeleninou a kořením do měkka a poté nakrájíme k omáčce. Podáváme s houskovým knedlíkem. Dobrou chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.