Deportované boskovické Židy připomínají cedulky na jejich někdejších domech

11. červenec 2017

Před druhou světovou válkou žilo v Boskovicích téměř pět stovek Židů. Dnes jejich domovy označují bílé cedulky se jmény a daty narození.

Židovská čtvrť v Boskovicích patří podle historiků mezi nejzachovalejší v Česku. Každoročně se v ní v červenci koná multižánrový festival. Letos se při něm přímo do uliček židovského města vypravil umělec Jaroslav Bárta.

Ten pátral v seznamech transportů do terezínského koncentračního tábora a podařilo se mu vysledovat, kde tito lidé před násilným vystěhováním bydleli. Na dnes opravené domy nebo ploty zbořených budov rozvěsil cedulky se jmény Židů, kteří museli z Boskovic v roce 1942 odejít.

Bílá cedulka na jednom z boskovických domů připomíná původní židovské obyvatele.

„Posílali jsme lidem dopis, jestli s tím budou souhlasit. Aby to nebyl nějaký agresivní vstup, že najednou budou mít na domě cedulku s nějakými jmény. Aby nesouhlas když tak vyjádřili. Ten vyjádřil jediný člověk,“ vysvětluje Bárta.

Jeden z domů, který nese cedulku připomínající původní židovské obyvatele.

Bílé cedulky působí velmi nenápadně, což byl také záměr. „Snažil jsem se, aby to byla tichá a opravdu skromná připomínka těch lidí. Je to jakýsi pokus o jejich návrat zpátky do domovů, ze kterých byli násilně vystěhováni, deportování a při holokaustu v koncentračních táborech zahynuli,“ dodává.

Zatímco pamětní deska připomíná všechny oběti holokaustu, bílé cedulky Jaroslava Bárty je připomínají jmény a daty narození.

Cedulka nese původní název ulice a číslo domu. Pod ní jsou vypsána jména židovských obyvatel domu a jejich data narození. Ta přidal Jaroslav Bárta proto, že jména se často shodovala například u otce a syna. Právě datum narození je může odlišit.

Po skončení festivalu Jaroslav Bárta všechny obyvatele znovu obejde a zeptá se jich, jestli na jejich domech cedulky může nechat i dál.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio