Hlavní cenu zlínského festivalu získal francouzský film

Francouzský snímek „Na stejné notě“ získal diváckou cenu za nejlepší hraný film i cenu dětské poroty na Zlín film festivalu. Letos na východní Moravu zamířily filmy z rekordního počtu zemí - celkem ze šedesáti dvou.

Dospělí i malí diváci na Zlín film festivalu ocenili francouzský snímek „Na stejné notě“ Ten si odnesl dva Zlaté střevíčky. Letos se festivalu zúčastnili autoři z rekordního počtu zemí. Porotci vybírali v sedmnácti kategoriích z více než sto padesáti soutěžních snímků.

Nejlepším hraným filmem pro děti je podle mezinárodní poroty Amélie a horský zázrak. Německý rodinný film o přátelství a odvaze natočil Tobias Wiemann.

„Tehdy mi došlo, jak důležitá je pospolitost a vzájemná pomoc. A to mi také pomohlo v rozhodování, zda ten film natočit, abych dal lidem více vědět o této nemoci. Velkou roli v tom příběhu hraje samozřejmě přátelství,“ konstatuje režisér.

Tobias Wiemann se Zlatým střevičkem za Amélii a horský zázrak.

Horského průvodce dívky s astmatem ztvárnil Smuel Girardi. „Jednak mi to pomohlo v herecké profesi – celý ten štáb a všechno kolem natáčení. A co se týká astmatu, to pro mě bylo něco zcela nového,“ přiznává herec.

Podle členky poroty Kláry Issové zaujali svými výkony oba mladí herci. „To jak byl vztah mezi oběma hlavními hrdiny vybudován, nás táhlo celou dobu, i když hrdinové pouze jsou krajinou obklopeni horami,“ vysvětluje Issová.

Generální ředitel ČRo René Zavoral předává cenu za animovaný film

Mezi animovanými snímky vládla podle porotců velká konkurence. Nakonec se shodli na ruském filmu dvě tramvaje Světlany Adrianové. Cenu předala členka mezinárodní poroty Ludmila Zemanová a generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Byla to dost vážná myšlenka generační. Problém mezi starou a mladou tramvají, jak si navzájem pomohly. Což je velmi těžké pro věc jako je tramvaj, bylo tam hodně emocí. A to se opravdu povedlo fantasticky,“ vysvětluje členka poroty a dcera slavného českého animátora Ludmila Zemanová.

Filmový galavečer doprovázel Varhan Orchestrovič Bauer a jeho hudebníci.

Cenu diváků a dětské poroty si ze Zlína odváží francouzský snímek Na stejné notě. „Vypráví to příběh o asi dvanáctileté holce, která trpí degenerativní zrakovou poruchou. Je nadějnou violistkou a ve třídě je takový třídní darebák, který propadá ve všech předmětech. Ten si všimne toho, že ta holka má nějaký problém. Ona ale nechce, aby se to dozvěděli učitelé a rodiče, protože chce udělat zkoušky na hudební akademii. A ten kluk jí začne pomáhat,“ dodává umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Cenu za přínos dětské kinematografii převzal na slavnostním galavečeru kostýmní výtvarník a malíř Theodor Pištěk. „Je to něco úplně nového, když vás ocení mladí lidé a děti. To je známka, že vám dávají důvěru,“ poznamenal.

Hlavním tématem příštího ročníku Zlín film festivalu bude česká a slovenská kinematografie.

autor: rv
Spustit audio