Kapka naděje pomůže dětem ve zlínské nemocnici lépe dýchat

Nadace Kapka naděje dnes předala dary dětem ve zlínské nemocnici.

Zlínský filmový festival děti nejenom baví, také jim pomáhá. Lékařské přístroje dnes dostala Krajská nemocnice Tomáše Bati - a drobné dary čekaly i malé pacienty. Pořídila je nadace Venduly Svobodové Pizingerové Kapka Naděje, která s festivalem roky spolupracuje.

„Je tady nuda, ležím tady od pátku,“ stěžuje si malá Sabina. Stejně jako Amálka, která leží na sousední posteli, oceňuje návštěvu Venduly Svobodové Pizingerové, která dívkám přinesla drobné dárky, aby jim zpestřila pobyt v nemocnici.

To ale není to hlavní, co který její nadace Kapka naděje včera zlínské nemocnici věnovala. Hlavním darem jsou čtyři nové přístroje. „Jsou to nebulizátory a jejich pořizovací hodnota je 130 tisíc korun. V rámci filmového festivalu tady ve Zlíně vždycky pořádáme koncert na náměstí a partneři z tohoto regionu nám při něm vždycky předávají šeky. Přístroje jsme pořídili právě z těchto finančních prostředků,“ upřesňuje Pizingerová.

Nadace Kapka Naděje Venduly Pizingerové věnovala zlínské nemocnici čtyři přístroje.

Kapka naděje už na dětská oddělení v České republice zakoupila vybavení za přibližně 160 milionů korun. „Do Krajské nemocnice Tomáše Bati jsme přispěli několik milionů, naposledy jsem tu byla před dvěma měsíci, když se otvíralo unikátní oddělení Malé mimi,“ dodává. Oddělení nabízí jedinečnou možnost maminkám, jejichž děti musí být po narození v inkubátoru – mohou s nimi pobývat v nemocnici na společném pokoji.

V úterý darované přístroje vypadají pro laika jako změť trubic a nádob. „Jsou to zvlhčovače vzduchu, které pomáhají dětem s respiračními nemocemi,“ vysvětluje primářka dětského oddělení Lucie Svitálková.

Vendula Svobodová Pizingerová si hraje s dětmi na oddělení ve zlínské nemocnici

Bez pomoci nadace by na tyto přístroje muselo oddělení čekat dlouhé roky. „Kapka je naším velkým dárcem,“ chválí Svitálková.

Vendula Svobodová Pizingerová na dětském oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Na oddělení nejčastěji pobývají děti s akutními potížemi, zvracením, průjmem v současnosti i třeba s angínou.

Nadační fond Kapka naděje založila Vendula Svobodová Pizingerová v roce 2000, poté, co její dcerka zemřela na těžkou formu leukémie. Původně se nadační fond věnoval podpoře hematologického pracoviště v nemocnici Motol, od roku 2002 rozšířil svou působnost i do dalších nemocnic v České republice. Způsoby, jakými lze i malou částkou Kapku naděje podpořit, jsou popsané na webových stránkách nadace.

autoři: rv , ska
Spustit audio