Kam se přesune brněnské nádraží? Rozhodnutí se odkládá, nejméně o dva měsíce

Jakou podobu bude mít modernizovaný železniční uzel v Brně? To zatím nikdo neví. Jisté teď je, že rozhodnutí mezi dvěma zvažovanými variantami se zpozdí nejméně o dva měsíce.

Srovnání dvou variant modernizace brněnského železničního uzlu se zpozdí - nejméně o dva měsíce. Ministerstvo dopravy žádá ještě podrobnější vyhodnocení přestupních vazeb.

Železničáři tvrdí, že o nové poloze nádraží bude jasno v druhé polovině tohoto roku. A stejně tak vedení Brna věří, že ještě letos by mohlo zaznít definitivní rozhodnutí, jakou variantu přestavby železničního uzlu v Brně zvolit.

Stát uvažuje o dvou variantách. Jedné z nich se přezdívá Pod Petrovem a znamenala by přesun nádraží asi o 300 metrů západně, do prostoru dnešní Malé Ameriky. Druhá varianta má přezdívku U řeky, a počítá s odsunem nádraží o asi 800 metrů jižním směrem, zhruba do míst dnešního nákladového nádraží.

Před rozhodnutím musí být dokončena studie proveditelnosti. Ta srovnává obě dvě varianty, jejich klady a zápory a obsahuje i rozsáhlý dopravní model změn, které by jednotlivé varianty způsobily v širším okolí.

Přestavba se totiž týká mnohem širšího území a kolejových tratí na velkém území Brna. Až bude tato studie zpracovaná, výhodnější variantu doporučí ke schválení Ministerstvo dopravy. Definitivně rozhodnout by potom měla vláda. Své slovo v tom ale chce mít i vedení města Brna.

„Je to nutné z hlediska toho, že jsme spoluinvestor. Když se dva investoři nedomluví, nemůže vzniknout projekt. Stát si staví nádraží, my k tomu stavíme další infrastrukturu a funguje to teprve jako celek. Pokud by nedošlo k dohodě dvou investorů, nešlo by to zrealizovat. Proto musí dojít k dohodě,“ vysvětlil náměstek primátora ze sdružení Žít Brno Matěj Hollan.

Zatím se ale nedá říci, kdy by se Brňané mohli modernizovaného nádraží dočkat. To bude záležet na výběru jedné z variant. Jasná zatím není ani cena obou možností. Tu upřesní teprve studie proveditelnosti.

Budoucí poloha brněnského hlavního nádraží vzbuzuje spoustu emocí a protichůdných hlasů a argumentů. Brňané si určitě pamatují, že se už konala dvě referenda o poloze. V obou se lidé vyslovili pro zachování nádraží v centru města, ale žádné z nich nebylo závazné, protože k němu nepřišlo dost lidí.

autor: jel
Spustit audio