Nový stroj v muzeu letectví - motor z trabanta, místo nádrže lahev a jako knipl obyčejná tyč

13. červenec 2015

Letadlo je možné postavit i v obýváku panelákového bytu. Důkazem je poslední česká letuschopná Nebeská Blecha. Stroj, který vznikl v 80. letech minulého století podle francouzských plánů ze 30. let, je novinkou v Leteckém muzeu Deštná na Jindřichohradecku.

„Má dvoje křídla, je potažený egyptským plátnem, má motor, myslím, z trabanta a jako knipl neboli řídící páku obyčejnou tyč. Když se podíváte nahoru, vidíte, že expanzní nádržka na palivo je pet lahev. A je to svojí konstrukcí ultralehké letadlo,“ popisuje Vladislav Burian z Klubu historie letectví,

Nebeskou Blechu sestavil v panelákovém bytě Petr Šlechta. „Rodina pana Šlechty nám dodala veškeré plány i fotografie, které ukazují, jak to tatínek stavěl. Víme, že druhý takový letoun je v Národním technickém muzeu v Praze,“ doplňuje Vladislav Burian.

Stroj Petra Šlechty by podle něho stále mohl létat. Stačilo by jej vyndat z muzejní expozice, nalít do něj pohonné hmoty a protočit motor a vrtuli. „Jen najít odvážlivce, který bude schopný a ochotný do stroje sednout a absolvovat okružní let nad Deštnou,“ říká s úsměvem Vladislav Burian.

Nebeská Blecha váží necelých 220 kilogramů. Když ji majitel potřeboval někam převézt, stačilo ji zapřáhnout za kolo.

Nebeskou Blechu je možné odtáhnout za kolem

„Myslím, že každý let s tímto strojem byl unikátní a ojedinělý. Nechci říct, že i hazardní, ale hluboce před panem Šlechtou smekám nejen za to, že letoun postavil, ale také za to, že s ním dokázal létat,“ komentuje Vladislav Burian.

Nebeskou Blechu si návštěvníci mohou v Leteckém muzeu v Deštné prohlédnout od úterý do neděle do konce srpna. V září je provoz muzea omezen.

autor: hoch
Spustit audio