Jak správně přečíst časový údaj 11.34?

21. květen 2014

Nedělají rozhlasoví hlasatelé chybu, když říkají jedenáct hodin třicet čtyři minut?

Otázka:
V rozhlase se stále ohlašuje čas. Má-li hlasatel před sebou na hodinách například údaj 11.34 hodin, má ohlásit: je jedenáct hodin třicet čtyři minuty, nebo je správně, jak je stále od moderátorů slyšet, jedenáct hodin třicet čtyři minut???? Může ale ohlásit jsou 34 minuty po 11 hodině, ale ne je třicet čtyři minut po jedenácté hodině. Prosím, jaké jsou možnosti??

Pokud si dobře pamatuji, tak se skloňuje podle poslední číslovky, jedna minuta, ne jedna minut, dvě minuty, NE třicet dva minut atd. Bohužel zrovna při ruce nemám ukázku z vysílání ČR, abych ji mohl přiložit, že tomu tak skutečně je.

Děkuji za správné řešení.
Pavel Ch.


Odpověď:
U složených číslovek končících na číslovku jedna až čtyři, například třicet čtyři, je možné si ve spojení s počítaným předmětem vybrat mezi tvarem třicet čtyři minuty, tj. podstatné jméno se shoduje pouze s poslední číslovkou – tato varianta se používala dříve, nebo třicet čtyři minut, tj. jméno se shoduje s celým číselným výrazem – tato varianta se dnes běžně používá, je považována za přirozenou a jazykově správnou.

autor: Jaroslava Pokorná
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.