3. etapa – Leob opět nejlepší, Svitko průběžně první. Kolomý poprvé v kariéře vyhrál!

6. leden 2016

Včerejší rychlostní zkouška 3. etapy z Termas de Rio Hondo do San Salvador de Jujuy byla kvůli bahnu zkrácena z 314 km na 190 km. Nejrychleji zkoušku zvládl opět Francouz Leob, který tím posílil i své celkové prvenství. Nejlepším jezdcem v kategorii motorek byl Španěl Barreda Bort, který ale po penalizaci v pořadí klesl a vítězství si tak připsal domácí závodník Benavides. Poprvé v kariéře si pro etapové vítězství s Tatrou dojel Čech Kolomý.

Motorky

3. etapa přinesla překvapivé výsledky i překvapivá jména na prvních třech místech. Včerejší etapový vítěz Australan Price se potýkal s problémy a klesl až na průběžné 9. místo. Nejlepší výsledek zajel Španěl Barreda Bort, ovšem po následné penalizaci klesl na 5. místo. Etapu tak překvapivě vyhrál domácí jezdec Benavides. Nedařilo se ani Portugalci Fariovi, který se v předcházejících dvou etapách umístil na 2. místě, včera dojel až 25. Místo něj se na 2. místo posunul Portugalec Goncalves. Skvělý výkon předvedl Francouz Meo, který se účastní prvního dakarského závodu a byl třetí. V celkovém pořadí je na prvním místě Slovák Svitko.

Slovák Štefan Svitko je po solidních výkonech v etapách celkově první!

Průběžné pořadí: 1. Svitko (SVK/KTM), 2. Benavides (ARG/Honda), 3. Barreda Bort (ESP/Honda)

Čtěte také

Čtyřkolky

Průběh včerejší rychlostní zkoušky byl bojem mezi dvěma prvními muži v průběžném pořadí. Nakonec se z etapového vítězství radoval Jihoafričan Baragwanath, druhý dojel Chilan Casale. V průběžném pořadí zůstává na 1. místě Casale. Třetí nejrychlejší v cíli byl sice Brazilec Madeiros, ale po penalizaci klesl na 4. místě a před něj se tak dostal domácí Bonetto.

Průběžné pořadí: 1. Casale (CHL/Yamaha), 2. Baragwanath (ZAF/Yamaha), 3. Medeiros (BRA/Yamaha)

Chilan Casale zůstává i po včerejší etapě na celkovém 1. místě

Auta

Francouz Loeb ovládl svým suverénním výkonem i 3. etapu závodu, se svým Peugeotem je i průběžně první, a to se solidním náskokem více než 6 minut před Jihoafričanem De Villiersem. Druhý nejrychlejší byl Španěl Sainz, třetí skončil loňský vítěz Katařan Al-Attiyah. V celkovém pořadí jsou rozestupy mezi prvními třemi závodníky poměrně veliké, De Villiers i Petterhansel ztrácí na Loeba více než 5 minut. Fin Hirvonen a Al-Attiyah více než 6 minut. V této kategorii se tak už favorité začínají vzdalovat ostatním jezdcům.

Průběžné pořadí: 1. Loeb (FRA/Peugeot), 2. De Villiers (ZAF/Toyota), 3. Petterhansel (FRA/Peugeot)

Kamiony

Poprvé v kariéře vyhrál zkrácenou 3. etapu Čech Kolomý, pouhých 17 vteřin za ním dojel Holanďan Stacey, který zůstává první i v celkovém pořadí. Třetí místo obsadil i celkově třetí, domácí závodník Villagra.

První etapové vítězství v kariéře získal ve 3. etapě Martin Kolomý

Zatím se v letošním ročníku příliš nedaří ruským Kamazům, nejlepší Rus Nikolaev byl v cíli etapy až 18.

Průběžné pořadí: 1. Stacey (NLD/MAN), 2. Versluis (NLD/MAN), 3. Villagra (ARG/IVECO)

Čtěte také

Češi ve 3. etapě

Martin Kolomý vyhrál poprvé v kariéře etapu na Rallye Dakar: "Je to fantastické! Máme historicky první etapové vítězství pro náš tým Tatra Buggyra Racing. Moc děkuji všem, protože toto je týmová práce. Samozřejmě lituji včerejší penalizace, ale z důvodu špatného počasí jsme měli problémy s příjmem satelitního signálu a jeli jsme na oči. Překročil jsem párkrát rychlost o 0,2 km/h. Teď je důležité soustředit se na další kilometry," uvedl Kolomý v tiskové zprávě.

Čeští motorkáři Lhotský a Pabiška čekají na začátek etapy

Sedmý je v celkovém pořadí Aleš Loprais, který dojel v etapě devátý a o tři minuty prohrál s osmým Martinem Macíkem. Tomáš Vrátný byl v etapě devatenáctý, 32. skončil Jaroslav Valtr a 41. Robert Randýsek.

Nejrychlejším českým motocyklistou byl opět Ondřej Klymčiw, který zajel v etapě 21. čas a těší se na zítřejší maratonskou etapu, která mu nejvíce sedí. Další z Čechů, David Pabiška, byl 42., Milan Engel 47., Jan Veselý 66. a Rudolf Lhotský 75.

Martin Prokop dojel v kategorii automobilů na 15. místě a v průběžném pořadí klesl na dvanáctou pozici. Prokop měl již před startem měřeného úseku problém s diferenciálem své Toyoty, který dokázal i s pomocí týmových mechaniků vyřešit. Další český jezdec Miroslav Zapletal je v průběžných výsledcích na 25. místě, Peter Jerie na 39. Dušan Macháček na 45., Tomáš Ouředníček na 48. a Dušan Randýsek na 76. místě.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio