Prolog - zraněni čtyři diváci. Výborně zajel Prokop

3. leden 2016

Prolog 38. ročníku Rallye Dakar negativně ovlivnila nehoda jednoho ze závodníků, který vjel autem na 6,6 kilometru mimo trať a zranil čtyři diváky. Organizátoři se poté rozhodli časovanou etapu pro kamióny zrušit. Pokud jde o samotný závod, každá ze zbývajících kategorií, která prolog dokončila, přinesla nějaké to překvapení.

Nejlepším motorkářem byl Španěl Barreda Bort (Honda), který na své Hondě dojel do cíle 11kilometrové rychlostní zkoušky ve stejném čase jako Portugalec Faira (Husqvarna). Jeden z favoritů, Portugalec Goncalves, se na trati potýkal se sérií technických problémů, které ho několikrát donutily zastavit a do cíle tak dojel až na 50. místě s minutovou ztrátou na Borta a k zítřejší první etapě nastoupí se silnou motivací k útoku na přední místa. Na třetím místě se umístil Portugalec Rodrigues (Yamaha).

Nejrychlejší Ten Brinke

V kategorii aut byl nejrychlejším závodníkem Holanďan Ten Brinke (Toyota), který za sebou nechal řadu favoritů, kteří jeli opatrně nebo měli na trati různé technické problémy. Druhý v pořadí, Španěl Sainz (Peugeot), ztratil při vjetí do vodního výmolu kapotu, a tím ztratil cenné sekundy na vítěze. Třetí dojel do cíle s vteřinovou ztrátou na Saize jeho krajan Pons (Ford). Loňský vítěz Al-Attiyah dojel těsně pod stupni vítězů a ve svém voze MINI porazil své týmové jezdce Romu a Hirvonena, kteří do cíle dojeli na 6. resp. 7. místě.

Ten Brinke na trati

Mezi čtyřkoláři si pro úvodní vítězství přijel Chilan Casale (Yamaha). Dakarský vítěz roku 2014 si po loňském odstoupení ze závodu spravil chuť a o pět vteřin porazil druhého Argentince Patronelliho (Yamaha). Polák Sonik, který vyhrál loňský závod, se v průběhu trati potýkal s menšími technickými problémy a v cíli ztratil 23 sekund na vítěze.

Prolog je u konce, v neděli 3. ledna čeká na závodníky první etapa, která odstartuje v Rosariu. Cílem je Villa Carloz Paz a na jezdce čeká více než 600 kilometrů.

Fantastická premiéra pro Martina Prokopa, David Pabiška zajel solidní výsledek

Martin Prokop zajel 14. nejrychlejší čas

Český automobilový závodník Martin Prokop zahájil svou premiérovou Rallye Dakar 14. místem. V prologu dlouhém 11 kilometrů v Buenos Aires ztratil jen 13 sekund na vítězného nizozemského závodníka Ten Brinkeho jedoucího také se speciálem Toyota. Mezi motocyklisty vyšel z českých účastníků prolog nejlépe Davidu Pabiškovi, který obsadil 37. místo se ztrátou 38 sekund na nejrychlejšího Španěla Barreda Borta. Pro kamióny byl prolog zrušen.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio