5. etapa - náročná etapa prověřila favority, suverénní Loeb a Price, Kolomý druhý. Rallye skončila pro Lopraise

8. leden 2016

Rallye Dakar se přesunula na území Bolivie, kde závodníky čekala náročná etapa. Jezdci se pohybovali ve výšce okolo 4 000 metrů nad mořem a museli si poradit s náročnou navigací. Nejlépe si vedli Francouz Loeb, Australan Price, Peruánec Hernandez a Rus Nikolajev, kteří získali etapová vítězství ve svých kategoriích.

Motorky

Jízda ve vysokých nadmořských výškách zřejmě sedla Australanovi Pricovi, který chytil druhý dech a získal 2. etapové vítězství v letošním ročníku závodu. Výborně si vedl i nováček, Francouz Meo, který byl v cíli druhý, ale po následné penalizaci klesl až na 8. pozici. Za Price se tak posunul Slovák Svitko, který je druhý i v celkovém pořadí. Na stupně vítězů se poprvé dostal i Rakušan Walkner, který se mohl radovat ze třetího místa. V celkovém pořadí zůstává v čele i po čtvrteční etapě Portugalec Goncalves.

Celkové pořadí: 1. Goncalves (PRT/HONDA), 2. Svitko (SVK/KTM), 3. Price (AUS/KTM)

Čtyřkolky

Náročná etapa zamíchala pořadím v kategorii čtyřkolek. Závod se nepovedl dosavadnímu vedoucímu závodníkovi, Chilan Casale dojel až 29. Ze závodu odstoupil nadějný Brazilec Medeiros. Naopak závod skvěle zajel Peruánec Hernandez, který získal už druhé letošní etapové vítězství v řadě a je i celkově druhý. Druhý nejrychlejší čas zajel Argentinec Patronelli, který je celkově třetí. Na pomyslné stupně vítězů se poprvé dostal Rus Karyakin, v etapě skončil třetí a díky solidním výkonům z předchozích dnů se dostal do čela průběžného vedení s náskokem téměř pěti minut před Hernandezem.

Celkové pořadí: 1. Karyakin (RUS/Yamaha), 2. Hernandez (PER/Yamaha), 3. Patronelli (ARG/Yamaha)

Vítěz 5. etapy Peruánec Hernandez si vychutnává přízeň diváků

Auta

Tempo udával po celou dobu čtvrtečního závodu Francouz Loeb a dojel si už pro své třetí etapové vítězství. Jen 22 vteřin za ním skončil jeho týmový kolega Španěl Sainz, třetím Peugeotem v cíli byl Francouz Peterhansel se ztrátou tří minut na Loeba.

Čtěte také

Ovlivnit pořadí na prvních třech místech se snažil Katařan Al-Attiyah, který zajel solidní závod a skončil na 4. místě; čtvrtý je i v celkovém pořadí. Průběh dalších etap ukáže jestli zkušený Al-Attiyah naruší nadvládu Peugeotů a probojuje se do první trojice.

Suverénní Francouz Loeb byl opět nejrychlejší a upevnil své celkové prvenství

Celkové pořadí: 1. Loeb (FRA/Peugeot), 2. Peterhansel (FRA/Peugeot), 3. Sainz (ESP/Peugeot)

Kamiony

Napínavý průběh závodu se odehrál i v kategorii kamionů. Poprvé se dostal do první trojice Rus Nikolaev, který soupeřil o etapové vítězství s Čechem Kolomým. V cíli byl nejrychlejší s náskokem 2 minut a 32 vteřin. Argentinec Villagra si pohlídal své celkové vedení v soutěži, když rychlostní zkoušku zajel ve třetím nejrychlejším čase. V celkovém pořadí jsou za Argentincem Nizozemci Versluis a Stacey.

Poprvé vyhrál etapu jeden z ruských Kamazů, na snímku vítěz etapy Nikolajev

Celkové pořadí: 1. Villagra (ARG/Iveco), 2. Versluis (NLD/MAN), 3. Stacey (NLD/MAN)

Češi v etapě

Aleš Loprais na Rallye Dakar předčasně skončil. Pilot kamionu Iveco nestihl kvůli problémům s vozem včas odstartovat do dnešní páté etapy a byl ze závodu vyloučen.

Výborně zvládl etapu Martin Prokop, který je na 16. místě celkového průběžného pořadí.

Naopak se vedlo posádce Martina Kolomého, který těsně prohrál s Rusem Nikolajevem a v cíli byl druhý. Celkově se Kolomý posunul na šesté místo. Na výborném 10. místě skončil s Tatrou Jaroslav Valtr.

Čtěte také

Motocyklista Ondřej Klymčiw se poprvé v tomto ročníku dostal do elitní dvacítky. V etapě, vedoucí přes hory do Bolívie, dojel osmnáctý a v průběžném pořadí mu patří 26. místo.

Solidně zajel náročnou etapu i Martin Prokop, skončil 18 a v celkovém průběžném pořadí je 16.

Podrobné výsledky najdete zde.

autoři: Dakar.com , min
Spustit audio