Dakarský deník 14 - David Pabiška visí v dakarské jídelně

15. leden 2016

Na očích všem visí v jídelním stanu na Rallye Dakar obří podobizny vybraných závodníků. Každý rok se to z mnoha stovek jezdců týká pouhé desítky vyvolených. Letos poprvé se dostalo na jednoho Čecha.

Když se procházíte jídelním stanem na Rallye Dakar, na stěně tu visí velké podobizny jezdců. Mezi nimi je třeba Carlos Sainz, ale také český motorkář David Pabiška. Je tu vyfocený v přilbě, vyčerpaný a zaprášený. „Tohoto závodníka na fotce zrovna nepoznávám, támhle to je jeden řidič auta, ale na jméno si teď nevzpomenu. Ale kluky motorkáře poznám, támhle je třeba Barreda Bort,“ prohlíží si fotografie na stěně jídelny David Pabiška.

Čtěte také

A třetí podobizna z leva j právě českého motorkáře. „Beru to jako poctu, dostat se mezi partu těchto velkých kluků. A na okamžik, kdy mě fotili, si moc dobře pamatuju, protože mám zaslzené oči. Je to cílová fotka z roku 2014,“ vzpomíná Pabiška.

Na večeři do jídelního stanu přišel i Miroslav Zapletal. „Poznávám si, myslím, tak 20 procent z nich. Ale tohle je určitě Pabiška. Na přilbě na fotce je vidět „ška“, tak podle toho jsem to poznal,“ říká Zapletal.

Unavený David Pabiška v bivaku La Rioja

Krevní skupina

„Pro mě osobně je to splnění mého dětského snu – jsem tady, teď tu mám dokonce fotku. Tak mě to opravdu těší. Všichni si řeknou, tohle je Rodrigez, támhle Barreda a tohle je Pabiška,“popisuje svoje pocity David Pabiška. Na fotografii je ještě napsáno na helmě A+, to je vaše krevní skupina. „Ostatně jako to celé tady je moje krevní skupina,“ dodává Pabiška.

autor: jař
Spustit audio