Dakarský deník 16 - Slovák bez angličtiny málem vyhrál Dakar

17. leden 2016

Slovensko má svého dakarského hrdinu. V kategorii motocyklů až do cíle bojoval o vítězství Slovák Štefan Svitko na KTM. Nakonec bral druhé místo, i když se musel měřit s profesionálními jezdci z továrních týmů. A Štefan, který neumí ani slovo anglicky, je prostě svéráz.

Štefan Svitko dojel do cíle Rallye Dakar, v levé ruce držím jeho sošku za druhé místo. V kategorii motocyklů je hodně těžká a asi hodně těžce vybojovaná.

Š. S.: Hlavně že se mi to podařilo, a že už jsme v cíli, protože pár dní jsem z nervozity vůbec nespal. Byl jsem stále nervózní z toho, jestli udržím to druhé místo. Jsem úplně spokojený a šťastný.

Váš boj s továrními jezdci je velké téma. Bojoval jste jako slovenský tým bez tovární podpory. Jak to bylo těžké s jezdci, kteří jsou továrně podporovaní?

Š. S.: Bral jsem to jako každý normální soupeř a to, že jsem závodil s továrními jezdci, jsem tak vůbec nebral. Je to důkaz, že se s nimi dá držet krok.

Dostal jste už nabídky od nějakého továrního týmu?

Š. S.: Zatím nic.

Ono to možná trošku souvisí i s angličtinou, vy totiž anglicky nemluvíte. Jak je náročné neumět anglicky na Rallye Dakar?

Š. S.: Je to jako běhat v 50 stupních bosý po dunách.

Stejně na vás pořád mluví anglicky, že?

Š. S.: Ano. Měli by se naučit slovensky.

Jaká bude oslava druhého místa a jak vás podporovalo Slovensko?

Š. S.: Jsem velmi rád za to, že nás lidé doma podporovali, sledovali jsme to na sociálních sítích. Dneska to oslavíme a určitě i doma, takže na to se těším.

autor: jař
Spustit audio