Jak to vidí12. srpna  2014 v 08:30  

Chcete zhubnout? Dejte si čokoládu

Kvalitní chocolatiér si hlídá celý proces výroby čokolády - Foto: Khalil Baalbaki

Kvalitní chocolatiér si hlídá celý proces výroby čokoládyFoto: Khalil Baalbaki

Jste čokoholik? Dávejte pozor, kterou čokoládu jíte. V těch nejlepších kakaových bobech jsou látky urychlující lidský metabolismus a podporující hubnutí.

Chocolatiér Daniel Syrový zdůrazňuje, že v případě „čokolády na hubnutí“ musí jít o výrobek s alespoň 70 procenty kvalitního kakaa. A nesmíte se přejídat, ale dát si jen několika kousků. 

Kvalitní kakaové boby jsou hlavně v Jižní Americe. V zemích, jako jsou Mexiko, Venezuela, Kolumbie. Naopak nejvíc bobů se pěstuje v Africe. Jsou prý ale nekvalitní. 

Čtěte také: Kakaové boby byly kdysi platidlem, říká Daniel Syrový

Na druhou stranu je pěstování rostlin v Africe obživou pro mnoho místních dělníků. Většina z nich paradoxně v životě čokoládu neochutnala. 

Boby jako v bavlnce   

Kakaové boby se používají i při výrobě léků a kosmetiky - Foto: Jiřina Mužíková

Kakaové boby se používají i při výrobě léků a kosmetikyFoto: Jiřina Mužíková

Pravlastí čokolády je Jižní Amerika. „Kvalitní chocolatiér si hlídá celý proces výroby čokolády, a to od samotné rostlinky. Tlak na místní farmáře je pěstovat co nejkvalitněji a bude jim pak za to dobře zaplaceno.“ 

Kakaová rostlinka musí mít celý rok stabilní teplotu kolem 32 stupňů a stálou vlhkost. Rostlinky musejí být nasazeny daleko od sebe, aby mezi nimi mohl foukat vítr. „Pouze takto pěstované rostliny dokážou po celý rok plodit kvalitní boby.“ Vzhledem k těmto klimatickým podmínkám je totiž kakaovník náchylný k plísním. 

Kakao jako komodita 

Dříve se boby platilo, dnes se s nimi obchoduje na burzách. „Kvalitní bob stojí stonásobně víc než ten, který je prodáván na komunitních burzách.“ Proto chocolatiéry, kteří se věnují výrobě kvalitní čokolády, nechávají pohyby na burzách zcela v klidu. Ty se totiž na burzy vůbec nedostanou. 

Podle Dana Syrového se u nás málo ví, že se kakaové boby používají také při výrobě léků a kosmetiky. „Víte třeba, že to, co drží rtěnku pohromadě, je kakaové máslo?“ 

Chutě celého světa 

Podle Daniela Syrového se jen chutí dá poznat, kde konkrétní bob vyrostl. „Každé místo dokáže ovlivnit chuť. Čokoláda, ani ta hořká, nesmí mít hořkou chuť.“ Mezi čokoládami tak najdeme třeba dřevitou chuť, smetanovou, s kyselinkou. „Chuť totiž ovlivňuje mikroklima. Ne půda.“ 

Jak v obchodě vybrat kvalitní čokoládu? Najdeme ji i v Česku? Poslechněte si v iRadiu. 

Pořad: Jak to vidí...  |  Stanice: ČRo Dvojka
Čas vysílání: pondělí-pátek a neděle 08:30; repríza pondělí-pátek 20:30  |  Délka pořadu: 27 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Příběhy posluchačů

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace