Tomáš Zima: Je důležitější sanace karlovarského Thermalu, nebo zvýšení platů učitelů?

10. červen 2016

Česká konference rektorů (ČKR) vyzvala k projevům veřejného nesouhlasu s návrhem rozpočtu. Kromě školství by se mělo přisypat ještě zdravotnictví.

„ČKR je velmi rozhořčená návrhem rozpočtu ministerstva financí. Čekají nás ještě jednání, ale v akademické obci je teď nedobrá atmosféra,“ říká rektor UK Tomáš Zima. Podle ČKR je návrh rozpočtu v rozporu s deklarovanou prioritní podporou školství.

Je tady evidentní rozpor mezi slovy a činy politiků. Podle Zimy by se vláda měla rozhodnout, co jsou tedy její priority. Jestli je to sanace karlovarského hotelu Thermal za 300 milionů korun nebo chybějících (a už přislíbených) 230 milionů pro vysoké školství.

Je to letitý problém!

Zima se dál ptá, jestli i 7,5miliardový nárůst rozpočtu do obnovitelných zdrojů je adekvátní. „To, že podíl financování vysokého školství k HDP meziročně klesá, rozhodně není dobrý signál.“ Česko patřilo k několika málo zemím, kde v letech 2008─2014 poklesl podíl veřejného financování k HDP.

Stejně na tom byli ale jen Španělsko, Itálie a Srbsko. „Ale HDP nám teď už nějakou chvíli roste a ekonomice se daří.“ Nejvíc ho ale zaráží, že o podfinancování školství se tady mluví mnoho let. Ale skutek utek…

Ani zdravotnictví není bezedná díra

Dalším resortem, kde se už léta hlasitě mluví o zvyšování platů, je zdravotnictví. „Vypadá to, že do zdravotnictví teče obrovská masa peněz. Ale populace stárne, a tak se zvyšují i náklady.“ A platy zdravotníků (hlavně zdravotních sester, sanitářů, laborantů)?

Lékaři v IKEMu provádějí první transplantaci dělohy v ČR

„Pokud budeme srovnávat jejich platy s těmi v dalších sektorech (v ČR), tak si vezměte, že jde o práci s lidmi, ve směnném provozu a ve vypjatých situacích. Tito lidé ale dostávají často méně peněz než ti, kteří mají mnohem klidnější práci někde na židli. Je to blbé to takto říct, ale je to tak…“

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Tomáš Zima
Spustit audio