Ivan Hoffman: Rok s novou vládou byl příjemnou změnou oproti minulosti

2. únor 2015

Sobotkova vláda má za sebou první rok. Zásadní změny ve způsobu vládnutí, nápravy kroků předchůdců nebo promyšlenější způsob hospodaření. Jak se daří nové vládě v realizaci těchto slibů a jak si stojí oproti té minulé?

„Když se podíváme na novou vládu, máme tendenci srovnávat ji s tou předchozí. Tady je rozdíl zřejmý. Nynější vláda je stabilní a řeší problémy, které si uložila v programovém prohlášení,“ uvažuje komentátor Ivan Hoffman.

Dalším plusem nového kabinetu je to, že nevidíme žádné dramatické koaliční spory nebo nařčení z korupčních kauz. „Po této stránce je vláda už tak příjemnou změnou. A pokud se jí k tomu ještě něco podaří, tak to je takový bonus.“

Sliby se ještě neplní

S naplněním slibů to ale zatím moc pozitivně nevypadá. „Slýcháme, jak jdou věci ztuha nebo že se nedaří tak rychle, jak se předpokládalo. Namísto toho, aby přicházela rychlá, konkrétní a promyšlená řešení ve prospěch občanů.“

Na druhé straně je volební období teprve na začátku. Ještě pořád je dost času na to, aby se nová vláda rozkoukala a slíbenou práci skutečně odvedla.

Čtěte také

Odpolitizování státní správy

Zvolením Josefa Postráneckého na místo náměstka ministra vnitra pro státní službu splnila vláda zadání od EU: odpolitizování státní správy. „Na tomto kandidátovi se politici velmi dobře shodli. Splňuje kritéria a má i spoustu zkušeností. Je to člověk systémem prověřený.“

Josef Postránecký a Bohuslav Sobotka (vpravo), slib

Postránecký na tiskové konferenci prohlásil, že bude hlídat, aby úředníci nebyli v příliš těsných kontaktech s politickou scénou. „Je důležité, aby provedl svou práci profesionálně a nebyl politickými tlaky nijak ovlivňován,“ uzavírá Hoffman.

Zajímá vás, jak se komentátor dívá na prohlášení Miloše Zemana k holocaustu? A umíme žít bez sociálních sítí? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , zis , Lukáš Pohl
Spustit audio