Ivan Kraus: Francie se vzpamatovává ze svých vlastních omylů

18. listopad 2015

Ivan Kraus několik let žil a pracoval ve Francii, proto se na útoky v Paříži dokáže podívat zevnitř. Přináší ale i nečekaný pohled na vliv Saúdské Arábie na výstavbu mešit.

„Na to, co se děje teď, byl vynalezen termín hybridní válka. No, válka taková nebo maková, problém je v tom, že se Francie vzpamatovává ze svých omylů,“ myslí si spisovatel Ivan Kraus.

Francouzský premiér Manuel Valls dnes přiznává, že ve Francii se pohybuje kolem 10 000 navrátilců ze Sýrie a z Iráku. Ivan Kraus připomíná, že na páteční útoky stačilo 8 lidí (plus zatím nespecifikovaný počet spolupracovníků).

Jak s teroristy-navrátilci?

„Všichni si musíme uvědomit, že kdo nerespektuje zákony našich zemí a exportuje terorismus, protože se rozhodl, že ho to naplní, by už neměl mít možnost se do rodné země vrátit,“ nabádá spisovatel.

„Že naše zákony porušuje jinde a pak se letecky vrátí, je absurdní!“ říká rozhodně. „To je první a zásadní věc, kterou si dnes Francouzi uvědomují.“ Kraus jednoznačně odmítá slova západních intelektuálů, podle kterých je radikalizace mladých muslimů narozených v Evropě „naše“ vina.

Cíl = občanská válka

„My skončíme tak, že budeme říkat, že i ty pouště na Středním východě jsou naše vina,“ dodává ironicky. On sám o mladých teroristech mluví sarkasticky jako o „frustrátech“, o frustrované třetí generaci přistěhovalců, které už chybí stejná vize, jakou měli jejich otcové nebo dědečkové.

Frustraci tak chce Islámský stát podle Krause využít k rozpoutání občanské války v evropských městech. Lidé ale zatím ukazují spíš solidaritu. Proč si IS vybral Francii? Podle Krause je odpověď jednoduchá: „Francie je pestrobarevná země.“

Logo

Saúdská Arábie a mešity

Druhý problém vidí Kraus v Saúdské Arábii a nezávislém šejchátu Katar, který financuje mešity. Na jedné straně je prý v pořádku, že se jdou lidé pomodlit. Na druhé straně mu vadí, že je to nektrolovatelné a že se právě v mešitách zradikalizovali imámové.

„A najednou jich Francie chce 40 vyhostit. Čili o nich bylo povědomí v databázích úřadů,“ upozorňuje. „A Saúdská Arábie teď prý kupuje i vesnice na Balkáně. Proč?“ ptá se. Kraus zároveň ale připomíná, že není možné žít celý život ve strachu a je třeba se umět i zasmát. Jako to dělá neustále redakce časopisu Charlie Hebdo.

„Oni mají zbraně. My máme šampaňské.“ (Obálka časopisu Charlie Hebdo)

Jak se žilo ve Francii dříve a proč už dnes nikdo nechce žít na předměstí? Čeká nás pevnost Evropa? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Ivan Kraus , zis , rota
Spustit audio