Migrace pakoňů a zeber je pro Jana Svatoše osmý div světa

3. srpen 2017

Afrika je pro mnohé stále neprobádaný kontinent. Jedním z nejzajímavějších divů je migrace zvířat v rezervacích. I ta se ale mění. Jak?

„Označení za osmý div světa je oprávněné. Efekt je nejen vizuální, ale i akustický. Zvířata toiž vydávají zvuky, a když se rozeběhnou, jsou cítit i otřesy půdy. A to vám žádný film nezachytí,“ potvrzuje dokumentarista Jan Svatoš.

Podle něj mohou stáda alespoň vzdáleně připomínat například obrovská stáda bizonů, která v minulosti byla v Severní Americe.

Možností, jak podobný zážitek zachytit dokumentární kamerou, je celá řada. „Jezdíme do Afriky natáčet s naším kamarádem Johnem, kterého známe deset let. On moc dobře ví jak a kdy tuto migraci nejlépe natočit.“

Změna migrace

Svatoš ale primárně nejel na černý kontinent kvůli natáčení migrace, ale přiznává, že způsob migrování zvířat se mění. A nemusí to být k lepšímu. Především kvůli negativním zásahům člověka.

„Problém je, že území Masai Mara není národní park ale rezervace, kde jsou jiná pravidla. Není tak příliš regulován pohyb turistů a nevýšení lidí dosahuje velkých čísel. U jednoho levharta se vám najednou objeví sto automobilů a najednou nemáte šanci zvíře ani pořádně vidět,“ popisuje.

zebra

Velký ekosystém

Obrovské množství lidí narušuje ekosystém. Zebry a pakoně na to ale dokázali zareagovat. Nejhorší přechody přes řeku Maru tak provádějí až po setmění.

Rezervace Masai Mara se nachází na jihu Keni. Jedná se o zhruba jednu desetinu ekosystému. Zbytek se nachází v Tanzanii jako národní park Serengeti. „Pakoně, zebry i antilopy sem putují kvůli potravě nebo novým potomkům,“ dodává Svatoš.

Jak žijí Masajové? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

antilopa
autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.