Operace žlučníku bez jediné jizvičky? Chtějte novinku N.O.T.E.S.

17. srpen 2016

Žlučníkovými potížemi trpí až 5 krát častěji ženy. Pokud ale dodržujete správnou životosprávu, případně máte genetické předpoklady, co to je žlučníková bolest v životě nepoznáte.

„Pokud ale jíte tučná jídla, máte málo vlákniny, zeleniny, ovoce a nedostatek pohybu, patříte do rizikové skupiny,“ říká zástupce primáře Chirurgického oddělení Nemocnice Mělník Vratislav Syrovátka. Stejně jsou na tom i diabetici a obézní.


Jak vypadá žlučníková kolika (záchvat)?
- kruté bolesti v pravém podžebří, které mohou vystřelovat až do ramene, zad, zvracení, nevolnost

Musí každý žlučníkář na operaci?

Určitě ne, dokonce jen jedna třetina lidí s diagnostikovanými kamínky vůbec má nějaké obtíže. K operaci pak lékař sáhne ve chvíli, kdy máte časté koliky, případně žlučníkový zánět. Běžně jde o laparoskopickou operaci, se kterou se začalo už v roce 1987, což byl prý obrovský průlom. „Zůstanou vám jizvy ze tří, čtyř 1,5 centimetrových dírek, kterými se žlučník vytahuje.“

Nová metoda N.O.T.E.S.

Operuje se přirozenými lidskými otvory, nemáte ani jedinou jizvičku (tedy máte pětimilimetrovou ranku v pupíku, o které ani nevíte). „Operace probíhá pochvou s obrovským benefitem v podobě minimalizace bolesti,“ říká chirurg. Není zatím ale v ČR obvyklá a ani vhodná pro úplně každou ženu. Vedle vlastní motivace pacientky (estetická) taky nesmí být ve žlučníku zánět ani další komplikace.

Proč zrovna já?

Odborná veřejnost může ve Fakultní nemocnici Plzeň sledovat operace v přímém přenosu pomocí 3D technologie. Tato technologie byla představena při operaci žlučníku.jpg

Onemocnění se nevyhýbá ani dětem, a to nejen těm obézním. Tady opravdu hraje první housle hlavně genetika. Nejčastěji se tvoří žlučové kameny (a písek), který se nevhodnou stravou bohatou na cholesterol tvoří ve žlučníku. Kameny ale také mohou cestovat až do žlučových cest.

„Nejtypičtěji kameny vznikají z cholesterolu, který se sráží a nabaluje na sebe další vrstvy.“ Vznikají ale taky třeba rozpadem krevní tkáně a buněk. To už je bilirubinový kámen, trápit vás ale může i kombinovaný typ (obsahuje vápníkové soli).

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio