Hovězí guláš s šiškami
Zkuste dát bramborovému těstu jiný tvar než klasické knedlíky.
Ingredience
- 500-600 g masa – hovězí kližka ideálně
- 250 g cibule a 1 cibule na ozdobu
- 1 lžíce oleje
- tuk pod maso
- sůl, pepř, mletá paprika sladká a špetka pálivé, majoránka
- vývar, případně worcester
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, lehce opepříme, kápneme oleje, promísíme a v chladu necháme přes noc odležet.
- V kastrolu na tuku osmahneme nakrájenou cibuli. Vedle na pánvi na tuku opečeme připravené maso ze všech stran a přemístíme na cibulový základ, poprášíme mletou paprikou, osolíme, přidáme rozemnutou majoránku, krátce opečeme a pak podlijeme ideálně vývarem.
- Dusíme asi hodinu a půl, kontrolujeme tekutinu. Pokud šťáva vychází řídká, připravíme vedle trochu jíšky a zahustíme. V závěru můžeme chuť doladit trochou worcesteru.
- Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo šiškami a na talíři dozdobíme syrovou na kolečka nakrájenou cibulí.
Související
-
Hovězí Stroganoff
Je to vlastně minutkově upravené hovězí maso se smetanovou omáčkou. Jednotlivé recepty se liší dalšími ingrediencemi – přidávají se žampiony, sterilovaná okurka či kapary.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.