Hovězí guláš s šiškami

Zkuste dát bramborovému těstu jiný tvar než klasické knedlíky.

Ingredience
  • 500-600 g masa – hovězí kližka ideálně
  • 250 g cibule a 1 cibule na ozdobu
  • 1 lžíce oleje
  • tuk pod maso
  • sůl, pepř, mletá paprika sladká a špetka pálivé, majoránka
  • vývar, případně worcester

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky, lehce opepříme, kápneme oleje, promísíme a v chladu necháme přes noc odležet.
  2. V kastrolu na tuku osmahneme nakrájenou cibuli. Vedle na pánvi na tuku opečeme připravené maso ze všech stran a přemístíme na cibulový základ, poprášíme mletou paprikou, osolíme, přidáme rozemnutou majoránku, krátce opečeme a pak podlijeme ideálně vývarem.
  3. Dusíme asi hodinu a půl, kontrolujeme tekutinu. Pokud šťáva vychází řídká, připravíme vedle trochu jíšky a zahustíme. V závěru můžeme chuť doladit trochou worcesteru.
  4. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo šiškami a na talíři dozdobíme syrovou na kolečka nakrájenou cibulí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.