Kdo by neznal schody do nebe v podobě italských lasagní? Udělejte si je s mletým drůbežím masem

Lasagne - Foto: Fotobanka Pixabay

LasagneFoto: Fotobanka Pixabay

Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to, pravda, není. Navíc jsou lasagne i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte - a o to víc si je vychutnáte.

Počátek lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal název tomuto tradičnímu pokrmu. 

Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě. 

Vaříme s rozhlasem

Čas investovaný do přípravy jednotlivých částí lasagnové skládanky se vám zkrátka mnohonásobně vrátí. V chuti. 

Tak, dobrou chuť! 

Co budete dnes potřebovat: 

Lasagne - Foto: Fotobanka Pixabay

LasagneFoto: Fotobanka Pixabay

250 g lasagní (12 plátků)
400 g mletého drůbežího masa
400 g konzervovaných rajčat
2 lžíce oleje
1 větší cibule
4 stroužky česneku
1 menší nastrouhaná mrkev
1 lžíce másla
150 ml bílého vína
sůl
2 lžíce provensálského koření
mletý bílý pepř
špetka strouhaného muškátového oříšku
200-250 ml smetany na šlehání
1 kelímek bílého jogurtu
250 g tvrdého strouhaného sýra, např. gouda
200 g mozzarely 

Lasagne - Foto: Fotobanka Pixabay

Postup přípravy:
Lasagne připravíme podle návodu na obalu.
Na olivovém oleji osmažíme pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Přidáme mleté maso, lžíci másla a necháme za stálého míchání propojit. Pak zalijeme vínem.
Když je maso orestované a víno odpařené, přidáme rajčata, osolíme a ochutíme provensálským kořením, pepřem a muškátovým oříškem. Za občasného míchání dusíme. Když je ragú téměř hotové, přimícháme do něj smetanu a jogurt a ještě pár minut povaříme.
Pekáček vymažeme, na dno dáme několik lžic ragú, pak vrstvu lasagní, na lasagne opět ragú, které posypeme částí strouhaného sýra, a pokračujeme. Končíme lasagnemi, které ještě poklademe mozzarelou a posypeme strouhaným sýrem.
Nakonec zapečeme v předehřáté troubě při 180 stupních, až povrch zezlátne. 

POZOR!
Při nákupu lasagní pozorně čtěte návod na obalu, některé jsou již předvařené a nevaří se, jiné se několik minut předvářejí. Jsou k dostání i lasagne čerstvé, vakuově balené. 

Pořad: Vaříme s Habadějem  |  Stanice: Hradec Králové
Čas vysílání: sobota 11:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Královehradecký kraj
  silnice I/14 (ulice Jiráskova), Rychnov nad Kněžnou, okr. Rychnov nad Kněžnou, práce na údržbě mostu, zúžené jízdní pruhy, Od 10.07.2017 08:00 Do 17.09.2017 23:59, částečná uzavírka silnice I/14 v ulici ...
  Od 29.7.2017 07:00 do 19:00; na silnici 284 v obci Miletín okres Jičín; trh; komunikace dočasně uzavřena; Svatojakubských trhů lidových řemesel.
  silnice III/28010, v katastru obce Sobotka, část obce Staňkova Lhota - v katastru obce Markvartice, část obce Rakov, okr. Jičín, uzavřeno, práce na silnici, Od 06.07.2017 13:36 Do 05.11.2017 20:00, rekonstrukce ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace