Most, který neunese ani sám sebe. Jeho uzavírka komplikuje lidem ve Velkém Dřevíči život

28. prosinec 2016

Hronovská radnice musela uzavřít jeden z mostů v místní části Velký Dřevíč. Je totiž v havarijním stavu. Jeho oprava přitom potrvá minimálně do podzimu příštího roku a město za ní zaplatí zhruba čtyři miliony korun. Na most dočasně nemohou nejen auta, ale ani lidé, denně ho přitom využívaly například děti z nedaleké mateřské školy.

„Diagnostik se vyjádřil v tom smyslu, že ten most neunese ani sám sebe," tahle slova starostky Hronova Hany Nedvědové z Hnutí Patrioti asi nejvýstižněji popisují současný stav starého mostu.

Čtěte také

Právě proto ho radnice musela okamžitě uzavřít: „Pokud bychom to neudělali a někomu se tam něco stalo, tak my bychom byli tím viníkem, museli bychom nést případné finanční náhrady. Pokud by se stalo něco s člověkem, vozidlem a podobně. Takže jiná cesta teď není."

Most přitom využívaly desítky lidí, například paní Martina přes něj byla zvyklá chodit každý den.

Uzavírka podle ní zkomplikuje život především rodinám s malými dětmi: „Ty lidi, co bydlí zkraje tak chodí tudy. Tady je totiž menší frekvence aut, jinak by museli po silnici, kde není chodník. Takže třeba děti do školy raději chodí tady tudy."

Děti mají problém dostat se do škol, lidé do zaměstnání. V Mladých Bukách je uzavřený most. Kdy bude opraven?

V místní škole už dvacet let pracuje paní Jana. Při cestě do práce most využívala, s jeho uzavírkou se ale smířila poměrně rychle: „Když to je potřeba opravit, tak co si o tom mám myslet. Nedá se nic dělat, musím chodit po silnici."

Hronovská radnice si nechala na opravu mostu zpracovat projektovou dokumentaci, brzy vypíše výběrové řízení.

Uzavírka přesto potrvá řadu měsíců
Do té doby budou lidé uzavřený úsek obcházet, zčásti po soukromých pozemcích. S jejich majiteli se město dohodlo, na části cesty, která je velmi úzká, je kvůli bezpečnosti provizorně vybudované zábradlí.

autor: PLE
Spustit audio