Írán soudí další desítky domnělých strůjců protivládních nepokojů

Další desítky lidí stanuly v Teheránu před revolučním soudem kvůli údajnému organizování povolebních nepokojů. Už před týdnem začal proces s více než stovkou jiných lidí. Několik předních aktivistů opozičního tábora přiznalo, že cíleně podněcovali protesty proti znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem. Tyto výpovědi ale vzbudily velké rozpaky a podezření, že byly vynuceny drsnými metodami během výslechů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soud s opozičními předáky v Teheránu

soud s opozičními předáky v Teheránu | Zdroj: ČTK

Také dnes se prokuratura snaží dokázat, že íránští reformisté neměli za cíl pouhý protest proti volebnímu výsledku, ale změnu íránského režimu.

Takový plán prý podněcovaly některé západní vlády, zejména americká a britská. Na lavici obžalovaných je dnes i francouzská učitelka jazyků. Do Teheránu prý posílala zprávy o nepokojích ve městě Isfahán.

Íránské úřady čelí obvinění, že zatčené psychicky i fyzicky týrají a že v posledních týdnech v zemi rapidně přibylo poprav. Tato kritika běžně zaznívá i v samotném Íránu, a vedení státu už proto nařídilo zavření věznice Kahrízak, kde mělo docházet k největším excesům. Několik pracovníků justice a bezpečnosti také bylo kázeňsky potrestáno.

Přečtěte si také:
Íránským prezidentem je podruhé Mahmúd Ahmadínežád
Íránská justice začala soudit údajné strůjce nedávných protestů
Írán: Pokračují demonstrace, Músáví vyhlásil den smutku za oběti protestů
Írán: Prezidentské volby vyhrál Ahmadínežád, v zemi stouplo napětí
Íránské protesty proti vítězství Ahmadínežáda se neobešly bez násilí

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme