Candáti, štiky i cejni. Rybníky u obce Zeměchy jsou plné nejrůznějších druhů ryb

1. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Středočeská vesnička Zeměchy patří pod Kralupy nad Vltavou. Její okolí tvoří krásná příroda a především tři překrásné rybníky, které jsou napájeny třemi potoky a mají proto mimořádně čistou vodu. Skvěle se v ní daří mnoha druhům ryb. A samotná procházka kolem rybníků je příjemná.

Zdrojem kvalitní vody jsou Knovízský a Zákolanský potok, které napájejí celou soustavu tří Zeměšských rybníků. Rybníky s označením Z1 a Z2 jsou chovné, největší rybník Z3 je vyhrazen pro sportovní rybaření. Se svojí velikostí 5,4 hektaru má rozhodně co nabídnout.

Rybařit lze po celý rok, takže si můžete chytit také štědrovečerního kapra, zároveň ale narazíte také na sumce, štiky, líny, candáty nebo cejny.

Každá ryba má pochopitelně stanovenou míru, od které je povinností rybáře pustit ji zpátky do vody. Například uloveného kapra si můžete odnést domů jen do délky 45 centimetrů.

Rybník je pro rybolov otevřený celoročně. Nesmí se rybařit pouze, pokud rybník zamrzne. Místní Český rybářský svaz se potom postará o díry v ledu, aby ryby měly dostatečný přísun kyslíku. Pokud rádi soutěžíte, můžete se zúčastnit i příležitostných rybářských závodů.

O Zemešské rybníky se s jejich okolím dlouhodobě stará místní organizace Českého rybářského svazu Kralupy nad Vltavou. V rybníku Z3 jsou nasazené vzrostlé ryby z ostatních chovných rybníků. Tyto rybníky se pravidelně vypouští a podléhají celoroční mimořádné péči. Díky přísunu čerstvé vody se třetí rybník určený ke sportovnímu rybaření nikdy nevypouští. Pokud je hodně vody, přepouští se z jednoho rybníka do druhého. V současnosti se na všech rybnících dokončují bezpečnostní přelivy.

Rybníky u obce Zeměchy

Díky členům Českého rybářského svazu jsou břehy a blízké okolí rybníků stále upravené a vybízejí nejen k rybolovu, ale i k procházce po zalesněné cestě kolem všech tří vodních ploch. Rostou tu topoly, vodní traviny, keře a čistá voda přilákala také množství vodních ptáků. Rybníky jsou významným krajinným prvkem, stejně jako na jihozápadní straně na ně navazující listnatý les.

Spustit audio