Naučná stezka Okolo Vřesiny se věnuje přírodě. Třeba dubu pojmenovaném po hraběnce

19. březen 2018
Česko – země neznámá

Osmikilometrová naučná stezka Okolo Vřesiny je lákadlem botanicky, ornitologicky i geologicky bohatého území na Opavsku. Seznámí vás s rozmanitými druhy rostlin a živočichů, zajímavými typy přírodních lokalit a také s pověstmi a historií celé oblasti. Znáte například hraběnku Mechtildu Lichnovskou, jejíž jméno nese prastarý památný dub?

U kořenů prastarého dubu leží velký bludný kámen ze švédské žuly severského zalednění, na kterém je vytesáno Mechtilden Eiche. Tedy Mechtildin dub.

Mechtilde Lichnovská, manželka knížete Karla Maxe Lichnovského, majitele panství v Hradci nad Moravicí, byla umělecky založená moderní žena s pozoruhodnými společenskými styky. Patřila ke znalkyním umění, což dokazovala i rozšiřováním zámecké sbírky v Chuchelné.

Její literární činnost jí vynesla popularitu v německy mluvících zemích. Kromě několika románů vydala také cestopis Bohové, králové a zvířata v Egyptě. Udržovala rozsáhlé písemné kontakty s předními umělci Německa, Rakouska-Uherska a Československa. Také malovala a úspěšná byla i jako hudební skladatelka. Nechávala se portrétovat moderními umělci, nejznámější je její portrét od expresionisty Oskara Kokoschky.

Naučná stezka Okolo Vřesiny má celkem osm velkých informačních tabulí s množstvím fotografií a okolo třiceti menších cedulí na nejrozšířenějších druzích stromů. Stezka vede zčásti přírodní rezervací Dařanec. Území o rozloze necelých 33 hektarů je cenné tím, že se zde dochovaly původní přirozené doubravy se vzrostlými duby, lípami, habry i břízami. Hustě porostlá, divoká zákoutí krajiny střídají místa, která mají až charakter lesoparku.

Naučná stezka Okolo Vřesiny

Naučná stezka představuje také sad s alejí ovocných stromů, kde jsou v poslední době vysazovány tradiční ovocné odrůdy ze Slezska. Další lokalita na stezce zaujme, a to zejména na jaře, několika druhy kvetoucích orchidejí. Vodní důl s lesním rašeliništěm a studánkou pak výletníkům nabízí příjemné posezení u stolu s dřevěnými lavičkami.

autor: čan
Spustit audio