Prozkoumejte letní iglú nebo obří přelézačku. Ekocentrum Paleta vítá i veřejnost

27. duben 2018
Česko – země neznámá

Ekocentrum Paleta v obci Oucmanice na Orlickoústecku je primárně určené pro děti předškolního a školního věku. Venkovní areál střediska ekologické výchovy ale může navštívit široká veřejnost. Hned u silnice vás přivítají kůzlata s oslíkem.

Od nich se můžete vydat k sušárně ovoce, která se nachází na jižní straně zahrady. Sušárna je původní, patřila totiž ke statku, z kterého je nyní Ekocentrum Paleta. Když nahlédnete dovnitř, uvidíte lísky, na které se pokládaly rostlinky nebo jablka. „Původně se jablka rozkrajovala na čtvrtky, tedy do kříže, a tak se sušila. Z toho pak vznikl název křížala,“ vysvětluje lektorka ekologické výchovy Ekocentra Paleta Michaela Míkovcová. Sušárnu zde stále používají, ale je to složitější, protože se musí roztopit a přikládat do ní celých 24 hodin.

Kolem ohrady se zvířaty můžete projít do rozlehlého areálu zahrady. Michaela Míkovcová přitom upozorňuje na tři prvky. Je tam jednak tepelné čerpadlo a hned vedle něj naučná tabule, která informuje o různých způsobech jeho využití.

Další zajímavost představuje speciální přelézačka. Obří hliněná obluda je natřená lněným olejem, aby byla voděodolná.

A kousek od ní uvidíte pec z cihel a hliněné malty. V té při různých programech pečou pro děti chléb nebo koláče. Jde o repliku pece, ve které ještě i dnes pečou lidé v rumunském Banátu.

Obří hliněná přelézačka

Ze svahu lze sejít k rybníčku, který má dvě funkce. Primárně slouží jako dočišťovač už předčištěné odpadové vody, která se čistí nahoře v kořenovém poli. Voda, která má ještě dostatek živin, přetéká do jezírka, kde se o dočištění postará sám ekosystém. Vodní řasy, rostliny, plankton a podobně.

Druhou funkcí je pozorování, zkoumání a lovení živočichů, kteří v rybníčku žijí. Děti v něm najdou spoustu vodního hmyzu, například plešťuli blátivou, znakoplavky, vodoměrky a také třeba kuňky ohnivé a mnoho dalších.

Kouzelnou ozdobou areálu ekocentra je iglú vyrobené z větví lísky, která se už brzy obalí listím a bude dávat v létě vlídný stín a stane se vděčnou schovávačkou. Vedle čeká ohniště, které mohou návštěvníci využít. Ovšem dřevo a dobroty na opečení si musí přinést sami.

Uvnitř dvora můžete ještě navštívit malé muzeum hospodaření, kterému vévodí mlátička z bývalého statku. A když vyjdete nahoru po dřevěných schodech, seznámíte se s různým hospodářským nářadím, které se používalo v zemědělství během posledních 150 let.

Do Ekocentra Paleta se nejlépe dostanete vlakem. Nechte auto doma a vystupte na železniční stanici Brandýs nad Orlicí. Tam hned u nádraží začíná naučná stezka, která vás po zelené dovede přes Čertovu rokli až do Oucmanic.

autor: BAL
Spustit audio