Středověkou zříceninu Chřenovice opravuje pro turisty soukromý majitel

27. duben 2018
Česko – země neznámá

V malebném údolí řeky Sázavy projíždí Posázavský pacifik přes obec Chřenovice. Ještě předtím zastavuje ve stanici Chřenovice – podhradí. A kdo by se v tu chvíli podíval nahoru, přímo nad sebou na skále by uviděl zříceninu středověkého hradu.

Ještě donedávna patřil hrad Lesům České republiky, ale od roku 2017 má nového nadšeného majitele Miroslava Šuhaje ze Žďáru nad Sázavou.

První zmínka je v Kosmově kronice z roku 1106, kde se autor zmiňuje o rádci knížete Svatopluka - Chřenovi. První písemná zmínka přímo o hradě pochází z roku 1289, kdy ho vlastnil rod pánů z Chřenovic. Ti zde sídlili do roku 1424. Tři roky předtím podepsal Ctibor z Chřenovic Stížný list proti upálení Mistra Jana Husa a připojil pod něj svou pečeť. Další z rodu chřenovických pánů se účastnil v roce 1421 Čáslavského sněmu, kde byl zvolen mezi dvaceti šlechtici do zemské vlády, ale mezitím napadla vojska bratrova krále Zikmunda. Jako zcela pustý se hrad uvádí od roku 1545.

Všechna fakta shromáždil majitel zříceniny Miroslav Šuhaj, který po hradu začal toužit už jako malý chlapec. A nakonec si svůj sen skutečně splnil. Přitom netušil, že si pořídí hrad, který navštívil poprvé ještě na základní škole a poté mnohokrát jako dospělý. Fotografie z první návštěvy přidal k písemné i obrazové dokumentaci, kterou o hradu shromažďuje. Jeden z obrázků se nachází na zdi v hospodě v nedalekých Chřenovicích. Grafiky, dobové pohlednice a další materiály sbírá mimo jiné i na internetu.

Ke každému správnému hradu patří poklad

Z historických faktů patří k nejzajímavějším ten o nalezeném pokladu. „Prostor pod věží byl mnohokrát překopán a v roce 1904 tam byl nalezen poklad. Byla to nádoba s pražskými groši. Našla se tu i perla velikosti lískového oříšku, meč a několik šípů i s hroty,“ říká majitel hradu. Na rovince pod věží býval taneční parket, který zde vybudovala obec Chřenovice asi v roce 1910. Pořádaly se tady poutě a taneční zábavy.

Ještě donedávna patřil hrad Lesům České republiky, ale od roku 2017 má nového nadšeného majitele Miroslava Šuhaje

Z hradu se do dnešního dne dochovaly tři zbytky zdí. Nejzachovalejší je dvacet metrů vysoká věž. Vstoupit do ní ale zatím nemůžete. Otvor vedoucí ke schodišti je až ve výšce dvanácti metrů a bez horolezeckého vybavení a jištění je cesta nahoru velmi nebezpečná. Okrouhlý vchod u země vede do věže, ale zatím ne ke schodišti. Miroslav Šuhaj v současné době zajišťuje, aby okolní vegetace neničila zbytky zdiva, což při silných větrech větve vysokých stromů dosud dělaly.

„Věž byla stavěna současně s hradbou, což je zajímavé,“ ukazuje na boku oválné stavby. „Podle kamenů, které jsou vevázané do masy toho zdiva, se dá odhadnout, že obě stavby stavěli současně a tvar postavili, jak jim to šlo,“ dodává.

Pod hradem jsou další zajímavosti

Roubené stavbě se vzhledem typickým pro chaty z první poloviny dvacátého století, kterou najdeme jen kousek pod hradem Chřenovice, se říká Šlitrova chata. „Postavila ji rodina Milady Neslové. Chatu pak prodali panu Šlitrovi. Ten tady skládal, tvořil a možná pořádal i večírky,“ usmívá se Miroslav Šuhaj.

Šlitrova chata

Dále upozorňuje na vůbec první turistickou trasu Klubu českých turistů, vyznačenou už v roce 1899, která patří mezi naše nejdelší trasy. Vede od hradu Chřenovice až do Zruče nad Sázavou.

autor: dak
Spustit audio