Begonie rozjasní i tmavší kouty pergol a balkónů. Jak se o ně správně starat?

30. duben 2016

Původní druhy begonií pocházejí z Jižní Ameriky. Ovšem vyšlechtěné balkónové rostliny patří do skupiny begonií hlíznatých. Specializuje se na ně pardubický šlechtitel Ladislav Urs, který každým rokem vyšlechtí nějakou novinku. Letošním nováčkem je Melon league 1, perleťově svítivě růžová begonie s jasnými bílými znaky na koncích.

Vzpřímené begonie se dělí na odrůdy velkokvěté, se středně velkými květy a drobnokvěté. Kromě nich existují ještě další podskupiny hlíznatých begonií, a to s plnými či jednoduchými květy, jedno i vícebarevné, s okraji třepenitými nebo zkadeřenými. Oblíbené jsou i begonie převislé a silně převislé, které udělají nádherné převisy v závěsných nádobách.

Jak sázet hlíznaté begonie?

Mladé rostliny sázíme v dubnu a květnu do hrnků, truhlíků nebo i do volné půdy. Vždy je třeba umožnit begoniím přistínění a chránit je před pozdními mrazíky. Jsou velmi náchylné na spálení mrazem nebo sluncem. Čím užší má begonie listy, tím více slunečního svitu snese.

Voskovky neboli ledovky patří také do skupiny begonií

Begonie vyžadují dobrou drenáž. Pro hrnkování je vhodná následující směs:

4 díly listovky
1 díl zahradní zeminy
1 díl písku

Listovku můžete dobře nahradit jakoukoliv směsí pro hrnkové rostliny s Ph do 5,5 (mírně kyselá) nejlépe pro petúnie či surfinie.

Čtěte také

Hnojení begonií

U hrnkových a truhlíkových kultur se šlechtiteli Ladislavu Ursovi osvědčilo přidávat při sázení sušený slepičí trus (opatrně na popálení) či fermentovaný nebo granulovaný hnůj. Begoniím prospívá pravidelné přihnojování tekutými nebo jinými dostupnými hnojivy s větším podílem fosforu a drasla.

Zalévání

Zalévání je jeden z nejdůležitějších faktorů pro úspěšné pěstování. Nejběžnější chybou je přelévání a naopak. Množství potřebné vody závisí na velikosti rostliny a kontejneru. Přibližné pravidlo zní: zalévat dostatečně, ale až v okamžiku, kdy povrch půdy začíná vysychat.

Begonie ve skleníku čekají na jarní výsadbu

Umístění

Begonie je královnou stinných a polostinných míst, což jasně vystihuje její nároky na stanoviště. Všeobecně platí, že čím užší má listy, tím více snese přímého slunečního svitu. S výjimkou některých drobnokvětých druhů nesnáší begonie přímé sluneční světlo. V přílišném stínu zase dochází k bujnému růstu listů a slabému nebo žádnému kvetení. Platí pravidlo, že čím více slunečního světla získá begonie bez popálení, tím větší a bohatší budou její květy. Na venkovních záhonech se velmi osvědčily stínovací rohože nebo juta.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.