Plánujete rekonstrukci bytu? Promyslete si hlavně rozvody elektřiny

14. leden 2017

Máte s novým rokem chuť na přestavbu bytu? Někdy bohužel nestačí jen vyměnit nábytek a koberce. S novým nábytkem možná zjistíte, že zásuvky potřebujete rozmístit úplně jinak. Bude nutné nově rozvést kabely a přemístit jističe i zásuvky. Ideální je, když je byt prázdný nebo můžete věci vystěhovat. Bez prašnosti a vrtání se totiž většinou neobejdete.

Při rekonstrukci elektroinstalace si ušetříte hodně starostí, když si vše dopředu promyslíte. Potřebujete vědět, kam umístíte nábytek, aby zásuvky i vypínače byly po ruce. Pečlivé plánování je nutné především v kuchyni. Jestliže provádíte rozvod nové elektroinstalace v bytě, kde stále bydlíte, nebo byt zcela vystěhovat nemůžete, přeneste veškerý nábytek do oddělené místnosti, kterou řádně ochráníte proti prachu.

Ideální je kabely zasekat do zdi. Do panelů nebo nosních zdí ale sekat nelze, kabely se potom vedou povrchově lištami. Ideální umístění lišt je při zemi podél podlahy. V místech vypínačů se lišty vyvedou kolmo po zdi. Nutné je také elektrikáři sdělit, jaké přístroje budete potřebovat a kam je umístíte.

Mnohé spotřebiče používané v koupelně a kuchyni vyžadují vlastní přípojku, což ovlivní volbu typu a velikosti jističů. Na počtu zásuvek nešetřete, prodlužovačky vedené po celém bytě by na kráse vašemu interiéru nepřidaly.

Čtěte také

Na závěr přijde příjemnější práce – výběr zásuvek a vypínačů. I v tomto případě je ale nutná obezřetnost. Dnes je totiž velký výběr barev, ale také velké cenové rozdíly. Zohledňujte také celkový počet zásuvek i vypínačů.

kachličky, koupelna

Při instalaci zásuvek pod omítku většinou nevznikají problémy. Komplikace může vzniknout při použití lištových krabic, na trhu je totiž více výrobců i variant. V tomto případě je nutné zásuvky a vypínače kupovat přesně podle konkrétního typu.

Ke konci rekonstrukce nezapomeňte požádat o revizní zprávu na elektro. S výměnou elektroinstalací ale práce v bytě nekončí. Poté, co bude nová elektroinstalace na svém místě, bude nutné ještě vyštukovat a podle libosti vymalovat nebo vytapetovat.

Spustit audio