Toužíte po elixíru života? Natrhejte si ho třeba v Chorvatsku

19. srpen 2017

Neobejdete se bez léků na bolest a splín? Zkuste se místo pilulek obrátit na bylinky. Všude kolem nás rostou druhy, které mohou posílit imunitu, zlepšit trávení nebo dokonce zpomalit stárnutí. Stačí se jen rozhlédnout.

Pro Radku Svatošovou představují léčivky mnohé. Na své zahradě v Nemošicích se do jejich pěstování pustila pro radost i zdraví.

Doporučuje rozchodnici růžovou, která spolehlivě nahradí těžko dostupný ženšen. Podobné účinky má také třapatka. A pokud vyrážíte na dovolenou mezi olivovníky, nasušte si tam jejich listy. Jsou dokonce léčivější než samotné olivy. „Bylina, kterou si vybíráte pro své zdraví, vám musí vonět a celkově by vám měla být sympatická. Jinak se léčba mine účinkem,“ říká z vlastní zkušenosti bylinkářka.

Listy olivovníku jsou léčivé

Radka Svatošová se nedávno vrátila z Chorvatska, kde se od majitelky olivového háje dozvěděla o léčivých účincích listů olivovníků.

Třapatka nachová

Věděli o nich lidé už před mnoha tisíci lety. Listy obsahují více účinných látek, než mají plody. Působí antibakteriálně, proti plísním, likvidují viry a parazity. Navíc se jedná o kvalitní antioxidanty. To vše díky složce oleuropeinu, kterou olivovník produkuje.

Vylouhované listy olivovníku

Hrst nasušených nebo čerstvých listů zalijete horkou vodou a vaříte po dobu 2-10 minut. Poté necháte louhovat ještě dalších 15 minut, dokud čaj nevychladne. Pokud chcete, můžete

autor: jsl
Spustit audio