Bývalý klášter na chebském sídlišti Spáleniště půjde k zemi

12. únor 2015

Radnice v Chebu má zájem o areál bývalého kláštera na sídlišti Spáleniště. Objekt patří tureckému vlastníkovi, který se ale o něj řadu let nestará. A tak budova z 30. let minulého století chátrá. V současné době je navíc domovem pro narkomany a bezdomovce. Obyvatelé sídliště jsou rozzlobeni.

„Neměli to prodávat. Kdyby to neprodali, nemuselo by to dojít až tak daleko. Dneska je to ruina, která nemá užitku. Přitahuje lidi, kteří kradou, fetujou a šíří se odtud žloutenka,“ reaguje pan Karel, který na sídlišti řadu let bydlí.

To, že je areál opravdu ohniskem nákazy žloutenky typu A, která v Chebu už vypukla v epidemii, potvrdila z Krajské hygienické stanice Martina Prokopová.

„My jsme první případy měli v souvislosti s objektem kláštera, který je nepřístupný a v soukromém vlastnictví. Snažíme se dohledat další případy a izolovat je na infekčním oddělení,“ říká Prokopová.

Budova v minulosti patřila církvi. Po roce 1950 ale získalo areál vojsko. Počátkem 90. let ho vlastnilo Ministerstvo vnitra, které ho nakonec zpět vrátilo církvi. Protože ale na opravu bylo potřeba přes 100 miliónů korun a tolik církev neměla, klášter prodala.

Ten teď patří tureckému vlastníkovi, který se ale o areál vůbec nestará. Město proto slíbilo, že se bude snažit něco s objektem udělat. Pokusí se ho zakoupit.

„V současné době jde o 20 milionů korun, což je více než původně nabídka ze strany města byla. V rozpočtu to zahrnuté není, takže teď bychom si rádi promluvili se zastupiteli. Rád bych slyšel názor jak koaličních stran, tak i opozice, protože si myslím, že tady by mělo dojít ke shodě všech,“ říká starosta Petr Navrátil.

Vyroste na místě kláštera obchodní dům nebo rodinné domy?

Klášter už honosnou budovu dávno nepřipomíná. Má propadlé střechy, chybí okna a pozemek kolem je zarostlý náletovými dřevinami. Už teď je jasné, že je osud areálu zpečetěn. Pokud jej město zakoupí, zbourá ho.

„Podle současného územního plánu tam třeba může být obchodní dům. Ale samozřejmě i ty okolní části jsou podle územního plánu určeny k bydlení. Ona ta lokalita, pokud by se spojila, by byla poměrně zajímavá, ale to tam ten objekt nemůže stát,“ dodává Navrátil.

Také vlastník bývalý klášter několikrát prodával. V nabídce realitních kanceláří byl za 40 milionů korun. Údajně jako lokalita vhodná ke stavbě asi 30 rodinných domů.

Spustit audio