Prestižní cenu odborníků získala modernizovaná silnice z Nejdku do Perninku

18. červen 2015

K vůbec nejzdařilejším dopravním stavbám v zemi patří rekonstrukce silnice třetí třídy Nejdek - Pernink. Na vyhodnocení soutěže České dopravní stavby 2014 získala prestižní cenu odborné poroty Českého svazu stavebních inženýrů.

Stavba nominovaná Karlovarským krajem zaujala odborníky citlivým technickým řešením ve složitém horském terénu. Ohodnotili ji i za ohleduplnou práci projektantů, zadavatele i dodavatelů v krušnohorské krajině.

Silnice Nejdek – Pernink prošla kompletní modernizací v délce šesti kilometrů. „V konkurenci rekordních 46 přihlášených staveb z celé republiky je ocenění velkým úspěchem všech, kteří se na akci podíleli. Věřím, že zrekonstruovaná trasa vyhovuje i řidičům. Úpravy zahrnovaly zejména lepší uspořádání, což vyžadovalo vybudování nových gabionových zdí v téměř celé délce. Dále odvodnění, osazení svodidel a dopravního značení,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Kromě silnice z Nejdku do Perninku přihlásil Karlovarský kraj do celostátní soutěže i přestavbu vozovky Aš - Hranice. I tu se podařilo citlivě sladit s okolní přírodou.

Soutěž včetně hlasování o cenu veřejnosti vypisuje ministerstvo dopravy kvůli zviditelnění kvalitních staveb a úsilí investorů, projektantů a dodavatelů. Do soutěže mohly být přihlášeny dopravní stavby, které byly zkolaudovány nebo uvedeny do provozu do konce roku 2014.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio