Přes miliardu korun chce kraj získat z EU na opravy silnic

31. srpen 2015

Na modernizaci silnic, mostů nebo opěrných zdí hodlá Karlovarský kraj získat dotace z evropských peněz. Podle připraveného přehledu stavebních akcí na silnicích druhých a třetích tříd bude hejtmanství žádat o více než jednu miliardu korun.

„V případě, že uspějeme s žádostmi o dotace, na každou jednu investovanou korunu dostaneme devět dalších, což je samozřejmě s přihlédnutím ke stavu silnic přesně to, čeho bychom měli využít,“ zdůraznil náměstek hejtmana Jakub Pánik.

První výzvy k čerpání peněz budou vyhlášeny na podzim letošního roku, k realizaci projektů může dojít na jaře 2016. Jedním z nutných kroků je zajištění finančního krytí akcí spolufinancovaných Evropskou unií.

„Takzvanou spoluúčast bychom mohli vyřešit tím způsobem, že by finance zajistila Krajská správa a údržba silnic formou úvěrové smlouvy,“ vysvětlil Jakub Pánik. O věci rozhodne krajské zastupitelstvo na svém jednání 10. září.

K nejvýznamnějším stavebním akcím na krajských silnicích s plánovanou dotací z EU patří například silniční obchvat Mariánských Lázní, obchvat Veselova nebo modernizace silnice z Bochova do Kozlova. Celkem připravuje Krajská správa a údržba silnic 26 projektů, pro jejichž uskutečnění by chtěla využít evropské peníze.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio