Posypové vozy v Karlových Varech budou hlídat úředníci magistrátu

18. listopad 2015

Karlovy Vary chtějí lepší zimní údržbu. Pomoci k tomu mají GPS systémy v autech silničářů. Loni se magistrátu nelíbilo, že posypové vozy vyjíždějí do ulic pozdě.

„Někdy to silničáři zvládali, jindy ne. Chodníky byly občas neuklizené. Takže by se mělo trochu zlepšit,“ myslí si pan Karel z Karlových Varů. A doufá i radnice, že úklid města v zimě bude bezproblémový.

Smlouvu tentokrát uzavřely obě strany mezi sebou na pouhých pět let. Dříve šlo o desetiletý kontrakt. A také cena je o dost nižší za úklid města než v minulosti, pochvaluje si primátor Petr Kulhánek.

„Celková cena v porovnání se současným stavem na to pětileté období je zhruba o 50 milionů nižší. To znamená, že budeme šetřit oproti současnosti zhruba 10 milionů ročně s tím, že rozsah toho úklidu se zvětší, jak frekvencí, tak kvalitou kontroly,“ říká Kulhánek.

Kontroly zajišťují GPS zařízení, která musela firma do svých úklidových vozů namontovat. „Máme takový program, že i my na magistrátu můžeme sledovat, kde se auta pohybují a mít přehled o tom, jak uklízí,“ doplňuje náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Aby byl úklid lázeňského města efektivnější, pomůže k tomu i nová meteostanice ve Dvořákových sadech. „Když napadnul první sníh, tak jsme udělali měření a jasně byl vidět rozdíl mezi Karlovými Vary a Olšovými Vraty. Vychází to až na čtyři stupně Celsia a ve spadu sněhu třeba až tři centimetry, protože Olšová Vrata se nachází výš, kde jsou úplně jiné meteorologické podmínky, než v údolí Karlových Varů,“ porovnává Bruštík.

Přes 140 kilometrů silnic, 150 přechodů pro chodce nebo téměř 200 autobusových zastávek. O to vše se musí firma v zimě postarat podle předem stanoveného harmonogramu. „Je to dáno plánem údržby, kde jasně napsáno, že silnice první třídy, zastávky a chodníky jsou prioritní a musejí být do hodiny uklizené. Další úseky pak do dvou hodin,“ dodává Čestmír Bruštík.

Karlovy Vary platí za údržbu silnic 34 milióny korun za rok. Zimní úklid stojí magistrát 17 miliónů korun.

Spustit audio