Domov pro seniory v Karlových Varech se rozšíří. Bude mít přes 60 lůžek

18. únor 2016

Karlovy Vary rozšíří domov pro seniory v městské části Stará Role. Kapacitně totiž nestačí a radnice nemá dostatek peněz na stavbu nového objektu.

V současné době vybírá magistrát ze dvou projektů, jak by úprava domu mohla vypadat. Celkem by tak zařízení pro seniory mělo mít kapacitu 61 lůžek.

Navržené dokumenty musí splňovat předem daná kritéria. „Teď z těch variant vybíráme tu, která je provozuschopná,“ říká náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Nových 40 lůžek by mělo být v osmnácti dvoulůžkových a čtyřech jednolůžkových pokojích s příslušenstvím. Každý pokoj bude mít své sociální zázemí.

Přístavba má mít shodnou výšku jako současný objekt. Vznikne u levé části areálu domova, zatímco pravá zůstane nezastavěná, aby nebyl narušený odpočinkový park. „Město má na dostavbu vyčleněnou částku až 57 milionů korun,“ tvrdí Bruštík.

Karlovy Vary v současné době evidují velký zájem o místa v domově důchodců. Vyhovět všem lidem ale není možné. Magistrát má sice připravený projekt stavby zcela nového a většího domova pro seniory, chybí ale peníze.

„Poptávka je velká, zhruba 40 až 50 lidí za rok. Město zatím nemá prostředky na to, aby vybudovalo nový domov pro seniory, který už tady v návrhu byl. Ta investice je v řádu sta milionů korun. Proto je jednodušší dostavět menší a postupně čekat na dotační tituly, ab se do budoucna postavil nový,“ dodává Čestmír Bruštík.

Karlovy Vary mají v kraji relativně nejmenší počet lůžek v zařízeních pro seniory, přestože jde o největší město v kraji.

Spustit audio