Do sokolovského stanu pro bezdomovce si letos našlo cestu víc lidí než loni

3. březen 2016

Stan pro bezdomovce, který stál už čtvrtou zimu v sokolovském areálu Bohemie, je minulostí. Lidem bez domova sloužil od prosince do konce února. Letos fungoval čtvrtý rok a cestu si do něj ještě víc lidí než loni.

Kapacita stanu byla šestnáct lůžek. „Téměř celou zimu jsme zde ale měli víc lidí,“ říká Hana Procházková, vedoucí oddělení kriminality městské policie Sokolov. Kdo se nevešel do stanu, mohl noc přečkat v sousedním denním centru.

Aby mohli lidé bez domova službu využít, museli se chovat podle předem stanovených pravidel. Nesměli být pod vlivem drog a alkoholu. „Rozhodující bylo jejich chování. Klienti nesměli být agresivní,“ podotkla Hana Procházková. I tak ještě stan strážníci v průběhu noci kontrolovali.

„Statistiku vstupů teprve zpracováváme. Už teď ale víme, že stan využilo víc lidí než loni. Je to dáno tím, že si na službu lidé bez domova zvykli. Navíc v okolí podobné zařízení není,“ doplnila Procházková.

Víc klientů evidují strážníci i z řad žen a mladších lidí. A to je právě problém. Stan sice poskytoval přenocování bezdomovcům už čtvrtý rok, jde ale o provizorní řešení. Podle odborníků by bylo lepší zřídit kamennou noclehárnu.

autor: Václava Simeonová
Spustit audio