Stavbaři se vrátili do karlovarské nemocnice. Budou pracovat na nástavbě interního pavilonu

10. květen 2016

V karlovarské nemocnici pokračují úpravy areálu. Tentokrát se práce týkají nástavby interního pavilonu. Do něj se přestěhuje plicní oddělení, které teď sídlí ve starém objektu. Práce budou hotové do konce roku.

Plicní oddělení je jediným lůžkovým v celém regionu. Nové prostory proto potřebuje. Pokud by k modernizaci zřizovatel, tedy Karlovarský kraj nepřistoupil, oddělení by mohlo v kraji skončit. Pacienti by pak museli jezdit do Plzně.

Stavba bude stát přes 70 miliónů korun. Podle hejtmana Martina Havla je financování nástavby unikátní. Podílejí se na něm tři strany. „36 milionů poskytlo přímou dotací ministerstvo zdravotnictví, 10 milionů poprvé v historii město Karlovy Vary a zbytek Karlovarský kraj. Celkem tedy 74 miliony korun,“ vypočítává Havel.

Oddělení bude mít dvacet lůžek v moderních pokojích pro dva až tři pacienty, malý zákrokový sál i ambulantní blok. „Přibyde tam navíc izolační pokoj, který slouží pro nakažlivé plicní choroby, jako je tuberkulóza,“ říká technický ředitel nemocnice Lukáš Holý.

Ročně navštíví plicní oddělení přes 7 500 pacientů

„Plicní oddělení je v prostorech, které dnes naprosto nevyhovují. Máme začátek 21. století a to oddělení nevypadá vůbec dobře. To je přesně ten důvod, proč chceme mít páté patro, kde bude v naprosto v novém kabátu celé plicní oddělení. Od toho si slibujeme nejen komfort pro pacienty, ale zejména komfort i pro personál,“ doplňuje náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Starou budovu plicního oddělení stavební firmy zřejmě zbourají. Co vyroste místo ní, ukáže plán rozvoje nemocnice.

Plán rozvoje nemocnice má i zařízení v Chebu. I tady kraj v budoucnu počítá se stavbou nového objektu. Do něj přestěhuje ta oddělení, která jsou rozmístěná po areálu v dalších budovách.

„V novém pavilonu vzniknou kompletně nové sály, dětské a gynekologicko-porodnické oddělení se přesune,“ dodává Pánik.

Při tendru nástavby plicního oddělení se podařilo Karlovarskému kraji ušetřit 14 miliónů korun. Peníze dostane nemocnice v Sokolově na opravu gynekologicko-porodnického oddělení.

Spustit audio