První řidiči už zkouší nový ochvat Chebu

3. září 2015

Již tento týden byl do zkušebního provozu uveden nový jihovýchodní obchvat Chebu. Ten má z města odvést část automobilové dopravy směřující od rychlostní silnice R6 na Svatý Kříž a dále do Německa.

Díky obchvatu by se mělo ulevit především obyvatelům ulic 17. listopadu a Evropská, kteří si na bezpečnostní rizika i na exhalace, hluk, otřesy a prašnost způsobené stále intenzivnější dopravou opakovaně stěžovali.

„Dopravní zatížení těchto komunikací by se mělo citelně snížit. Poznat by to mělo být také na často ucpané okružní křižovatce u obchodního domu Tesco,“ uvedl starosta Chebu Petr Navrátil.

Obchvat by měl podle výsledků sčítání automobilů z města odvést až pět tisíc osobních automobilů a téměř pět stovek kamionů denně. Výstavba obchvatu stála přibližně 393 milionů korun, přičemž 85 % nákladů by měla pokrýt dotace z Regionálního operačního programu Severozápad.

Čtěte také

Investorem výstavby jihovýchodního obchvatu byla Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje. Necelých 3,5 kilometru dlouhá dvouproudová komunikace, jejíž výstavba byla zahájena loni v březnu, propojila stávající silnici na Podhrad se Svatým Křížem. Na trase jsou dva mosty a dva kruhové objezdy, první přímo na Svatém Kříži a druhý nedaleko Hájů.

Město i kraj upravily také komunikace navazující na jihovýchodní obchvat. Chebská radnice se zaměřila na křižovatky obchvatu se stávajícími silnicemi na Svatém Kříži a u Hájů. „Došlo tam k vybudování chodníků a nového veřejného osvětlení. Celkově to stálo přibližně 6 milionů korun,“ uvedl starosta Petr Navrátil.

Karlovarský kraj zase zrekonstruoval křižovatky na komunikaci z Chebu do Podhradu. Na místě frekventovaného křížení ulic Vrázova a Nižnětagilská vyrostl nový kruhový objezd a křižovatka komunikace na Podhrad s ulicí Na Návrší byla rozšířena o odbočovací pruhy.

Plán jihovýchodního obchvatu Chebu
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio