Senioři v Liberci pomáhají bezpečně převádět děti do škol

23. listopad 2015

Strážci přechodu suplují v Liberci u vybraných škol práci strážníků městské policie. S bíločerveným kulatým terčíkem v ruce zastavují u přechodů pro chodce auta a pomáhají převádět děti bezpečně do školy. První skupina dobrovolníků z řad seniorů začala fungovat v červnu. Jejich práce se osvědčila, a proto dnes (23.11.) nastoupili do služby ve žlutých reflexních vestách další strážci.

„Uvítáme tuhle pomoc, určitě. Samozřejmě, tady je velký provoz, takže se to hodí, je to lepší - připadá mi to bezpečnější,“ je rád za pomocníky u přechodů jeden z tatínků.

Jeho názor sdílí víc rodičů dětí ze ZŠ Jabloňová. „Určitě, to je 100% v pořádku, tak to má být,“ souhlasí jedna z maminek.

Čtěte také

Tady v Pavlovicích pomáhá od dnešního rána děti převádět Petr Kolínský: „ Manželka četla inzerát v tom libereckým zpravodaji, tak mi říkala, ať to jdu dělat.“

Práce ho zatím baví, připadá mu potřebná. „Tu hodinu ten provoz je tady velký a je potřeba tady být na tom přechodu. Určitě jsou rádi, že jsme tady…“ myslí si Kolínský.

S nápadem dovést pomocníky z řad seniorů k přechodům přišlo město společně s městskou policií, inspiraci našli třeba v nedaleké Mladé Boleslavi. Co všechno by měl systém pomocníků přinést?

„Přinést nějakou aktivitu seniorům, to znamená umožnit jim jakousi strážní službu v uvozovkách, druhý aspekt je uvolnit ruce městské policii, která tyto přechody zabezpečuje, a třetím důležitým aspektem je setkávání starší a mladší generace, tedy těch seniorů a dětí, které chodí do školek a škol,“ popisuje radní pro školství Ivan Langr ze Změny pro Liberec.

Senioři pomáhají v Liberci bezpečně převádět děti do škol

Senioři svou všímavostí a aktivitou pomáhají jak městu, tak ostatním

Strážníků městské policie je dlouhodobě málo. Na to, aby stáli u všech přechodů, zkrátka kapacity nemají. Proto je pomoc seniorů vítaná, potvrzuje liberecká policejní mluvčí Daniela Bušková.

„Pro nás pro městskou policii to znamená, že díky nim můžeme zvýšit o sedm činnost strážníků při ranním dohledu na přechodech. Zezačátku fungují ti strážci ve dvojici se strážníkem, aby získali praxi, aby se třeba naučili od toho strážníka věci, které třeba by jim nebyli jasné, poté se osamostatní a fungují sami a strážníka můžeme využít na jiném místě.“

Senioři jsou obecně, nejen na přechodech, dobrými pomocníky policie, uzavírá strážník, který tento týden zaučuje dobrovolníky na přechodech, Petr Zámek.

„Kde se objeví nějaká nebezpečná situace, rozbitá značka, někdo založí skládku neoprávněně, vozidlo nějaké, které splňují podmínky vraku, tak někteří senioři toto oznamují, spolupracují a ano, myslím si, že pomáhají.“

autor: sas
Spustit audio