Nuda a nicnedělání, pak trestná činnost. Mládež v Novém Boru zabavují pracovníci nízkoprahu

15. červen 2016

Nový Bor na Českolipsku, stejně jako další města, řeší problémy sociálně vyloučených lokalit. Patří mezi ně i mládež, která se potlouká nejen v blízkosti bydliště, ale i ve městě. Bezcílné posedávání a nuda často vedou k trestné činnosti. Přesvědčit mládež, aby přišla volný čas trávit do nízkoprahového zařízení Vafle, není jednoduché. Jeho pracovníci proto pravidelně sledují místa, kde se děti schází a snaží se s nimi navázat kontakt. To často trvá i několik týdnů.

„Kolem ubytovny na hřiště do Arnultovic je možné potkat mládež, která nemá co na práci. Z ubytovny máme zatím nejvíce klientů,“ vysvětluje Michaela Zelenková, pracovnice nízkoprahového zařízení Vafle.

U prvokontaktu často přítomnost neznámých lidí může veškerou snahu pracovníků zhatit. „Jít rovnou s námi by mohlo děti vyděsit,“ upozorňuje Michaela Zelenková. „Terénní práce i s dětmi, které známe, je potřeba. Ne všichni chtějí na klub přijít. Jde o to je odchytit v jejich prostředí, kde se chovají normálně. Takto venku je to více neformální,“ doplňuje Oldřich Prokop z nízkoprahového zařízení.

Basketbalový míč jako pomůcka při navázání prvního kontaktu

Jako pomůcka k navázání kontaktu s dětmi slouží například basketbalový míč. „Místo toho, abych jen venku seděl, nebo třeba chodil, tak si s nimi mohu zahrát basket. Už to slouží k prolomení ledu a navázání kontaktu,“ vysvětluje Prokop.

Dalším místem, kde kontaktní pracovníci sledují zevlující mládež, je městský park. „Tady sedí na lavičkách. My za nimi přijdeme, začneme si s nimi povídat. Občas tu sledujeme, kdo se tady vyskytuje a v jakých časech,“ popisuje Michaela Zelenková.

Často než dojde k prvnímu kontaktu a oslovení, jsou na jednom místě pracovníci během měsíce i několikrát. Terénní pracovníci nízkoprahového zařízení osloví během měsíce pět až deset potencionálních klientů.

Spustit audio